Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Piotr Grabka 03.03.2016

Co 200 lat temu jadali studenci UW?

W tym roku warszawska uczelnia obchodzi swoje 200. urodziny. Wśród wielu szykowanych z tej okazji publikacji ukaże się także książka kucharska pokazująca UW od kuchni na przestrzeni dwóch wieków.
Posłuchaj
  • Co 200 lat temu jadali studenci UW? (Historia z indeksem w tle/Eureka/Jedynka)
Czytaj także

W 1816 roku wydano w Warszawie książkę "Kucharka miejska i wiejska, albo sposobów gotowania rozmaitych mięsnych, postnych i rybnych potraw, tudzież robienia ciast, tortów etc. na trzy rozdziały podzielona, w których się znajduje sto postnych i sto rybnych potraw". W tym samym roku powołany został także Uniwersytet Warszawski.

Cykl specjalny
Brama_uniwersytet_warszawski_FREE 1200_660.jpg
Historia z indeksem w tle. 200 lat UW

Zapewne warszawiacy, aby nabyć produkty spożywcze chodzili pod Pałac Kazimierzowski, który był siedzibą uczelni. Mało kto wie, że na Krakowskim Przedmieściu, tam, gdzie dziś jest najstarsza część UW, w 1816 roku był bazar. A tam leguminy, mięso, chleb i kartofle.

Co jadała wówczas profesura i czy ówcześni studenci gotowali sobie obiady według wymienionej książki kucharskiej, dowiesz się z nagrania audycji.

***

Tytuł audycjiEureka

Prowadzi: Dorota Truszczak

Gość: dr Robert Gawkowski (historyk)

Data emisji: 2.03.2016

Godzina emisji: 20.14

pg/asz