To na nich uprawia się słynną, cejlońską herbatę, której historia nie jest jednak bardzo długa. – W połowie XIX wieku pojawił się na Sri Lance nowy gatunek grzyba, który zniszczył wszystkie uprawy kawy. Dlatego też plantatorzy sprowadzili tam nową roślinę, czyli herbatę właśnie. Oprócz niej pojawiło się wielu nowych ludzi, którzy zostali tam wysłani w celu uzupełnienia braków w miejscowej sile roboczej. Herbata z Cejlonu szybko zyskała wielką popularność na całym świecie i przez długi czas uznawano ją za najlepszą. Niestety, w ostatnich latach dzieje się z tym przemysłem coś niedobrego – opowiada Tomasz Augustyniak.
Jak wygląda produkcja herbaty? Skąd biorą się obecne problemy jej plantatorów?
Zapraszamy do wysłuchania audycji, w której także:
***
Tytuł audycji: Świat z lotu DrozdaProwadzi: Paweł DrozdGoście: Tomasz Augustyniak (bloger, dziennikarz), Grzegorz Kapla (pisarz, dziennikarz), Robert "Robb" Maciąg (pisarz)Data emisji: 25.03.2018Godzina emisji: 8.07
ml/gs
Na skróty:
Informacje: Wiadomości| Sport| Gospodarka| thenews.pl| Euranet| IAR| Redakcja Katolicka
Rozrywka i kultura: Muzyka| Kultura| Teatr| Studio Reportażu| Polska Orkiestra Radiowa| Orkiestra Kameralna| Chór Polskiego Radia| Studia nagrań i koncertów| Bilety
Wiedza: Nauka i technologie | Historia | Szkolenia
Programy: Jedynka| Dwójka| Trójka| Czwórka| thenews.pl
Społeczności: Kontakt | Oceń nas!