Lody tradycyjne, robione na bazie mleka, oprócz tego, że są pyszne, są również bardzo kaloryczne. Alternatywą są lody sorbetowe, robione na bazie wody, jednak nie cieszą się one taką popularnością, a lodowi puryści twierdzą, że "to nie to". W tym kontekście lody na maślance są idealną alternatywą: mają być mniej kaloryczne, a zarazem bardziej puszyste.
03:49 TROJKA Trojka do trzeciej 2021_05_10 12-48-08.mp3 Lody na maślance: smaczne i zdrowe (Trójka do trzeciej)
– Udało się uzyskać lody bez dodatku emulgatorów i stabilizatorów. Maślanka ma właściwości emulgujące, ponieważ jest naturalnie bogatym źródłem fosfolipidów – tłumaczy dr inż. Katarzyna Szkolnicka z Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego. – Dzięki temu nadaje lodom puszystą teksturę i fajny, maślankowy smak – opisuje swój wynalazek.
– Emulgator pozwala wprowadzić powietrze do mieszanki lodziarskiej w czasie zamrażania, dzięki czemu lody charakteryzują się odpowiednią puszystością. Bez niego lody mogą być za mało puszyste i odbierane jako wodniste i twarde - wyjaśnia dr Szkolnicka. – W lodach z maślanki puszystość jest w granicach 50 procent, czyli z litra mieszanki możemy uzyskać 1,5 litra gotowego wyrobu – dodaje.
Czym właściwie jest popularna niegdyś maślanka? To wg definicji napój mleczny, który powstaje, kiedy tłuszcz oddziela się od zmaślonej śmietany. Dzisiaj jednak tą nazwą określa się także mieszankę maślanki, mleka w proszku i różnych innych dodatków, chociaż właśnie dodatek mleka w proszku sprawia, że nie jest to prawdziwa maślanka.
Maślanka, a więc także lody z maślanki, mają właściwości prozdrowotne m.in. wynikające z wysokiej zawartości fosfolipidów, w tym lecytyny, które obniżają poziom cholesterolu, ale także mają bardzo pozytywny wpływ na nasz układ nerwowy: – Mają pozytywny wpływ w przypadku intensywnej pracy umysłowej, polepszają funkcje poznawcze, pomagają w przypadku problemów z koncentracją czy bezsennością – wylicza Trójkowy gość.
Uwaga: lody z maślanki są także niskokaloryczne – ok. 155 kcal na 100 g – co pozwala je jeść nawet w czasie diety! – Poza tym maślanka szybko daje uczucie sytości, więc jemy ich mniej – dodaje dr Katarzyna Szkolnicka.
Jeszcze na początku lata lody maślankowe mają się pojawić w jednej ze szczecińskich lodziarni. Prowadzone są też rozmowy na temat wprowadzenia ich do sprzedaży sklepowej.
***
Tytuł audycji: Trójka do trzeciej
Prowadzi: Piotr Łodej
Autor materiału reporterskiego: Paweł Turski
Data emisji: 10.05.2021
Godzina emisji: 12.48
pr