Dietetyk Małgorzata Różańska (FoodArea) podkreśla, że ważne jest nie tylko co jemy, ale także jak często.
- Regularne spożywanie posiłków jest w odchudzaniu niezmiernie ważne. Jeśli bowiem odstęp między posiłkami wynosi powyżej 4 godzin, to jest sygnał dla organizmu, że czegoś mu brakuje i zaczyna gromadzić energię w postaci tkanki tłuszczowej - powiedziała w rozmowie z Anną Popek.
Regularne dostarczanie organizmowi energii zapobiega skokom poziomu cukru we krwi, pozwala prawidłowo wydatkować energię i uniknąć obżarstwa wywołanego silnym głodem.
Małgorzata Różańska dodała w radiowej Jedynce, że najadanie się do syta także prowadzi do odkładania się tkanki tłuszczowej. Jeśli jednak brak nam silnej woli, by zmniejszyć porcje, można zacząć od prowadzenia... dzienniczka. - Ja tę zasadę praktykuję, moi pacjenci notują swoje posiłki i muszę powiedzieć, że nawet zanim wdrożymy jakiekolwiek zalecenia obserwujemy spadek wagi o te pół kilograma. Zapisywanie to rodzaj samokontroli - wyjaśniła.
Czy faktycznie śniadanie to najważniejszy posiłek dnia? Zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy!
Na "Smaki zdrowia" zapraszamy w każdą sobotę ok godz. 13.40; tuż po "Matysiakach"!
(asz)