Kto z nas nie jadł w dzieciństwie słodkawych kwiatów akacji, nie mówiąc już o treściwych ziarnach kwiatów słonecznika. Niewiele osób wie, że lista kwiatów, którymi możemy urozmaicić swój posiłek jest naprawdę długa, a jadalne okazy znajdziemy już w przydomowym ogrodzie.
- Połowa przyjemności z jedzenia kwiatów polega na ich poszukiwaniu. Teraz ludzie posypują jedzenie orchideami, kiedyś kwiatów szukali w lesie – opowiadała Agnieszka Kozak. - My, Polacy, jesteśmy bardzo nasturcjowi. Jak raz ktoś spróbował kwiatu nasturcji, to wie, że jest on fantastyczną przyprawą – zachęcała.
Często jemy kwiaty nawet nie zdając sobie z tego sprawy. Kwiatami są zarówno szparagi jak i kalafiory. Smacznymi i pożywnymi kwiatami, powszechnie dostępnymi w Polsce, są kwiaty dzikiej róży i czarnego bzu. Ten ostatni wyśmienicie smakuje po usmażeniu, ale to cudowny wpływ na podniebienie to nie jedyny atut wykorzystywania kwiatów w posiłkach.
- Kwiaty nie tylko dobrze smakują, ale też ładnie pachną i w naturalny sposób ozdabiają potrawę - opowiadała dziennikarka. Więcej na temat jadalnych kwiatów dowiesz się słuchając nagrania audycji.
bch