Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Czwórka
Sylwia Błażej 20.04.2011

Wielkanocne słodkości własnej roboty

Czy wyobrażacie sobie Wielkanoc bez paschy, sernika czy mazurka? Sprawdzone przepisy na niektóre z nich zdradziła Czwórce Adrianna Siednicka z "Cafe Pineska".
Ekipa Poranka wykańcza paschę :)Ekipa "Poranka" wykańcza paschę :)fot. Wojtek Kusiński

Gościem "Poranka" była Adrianna Siednicka z "Cafe Pineska", która zdradziła słuchaczom Czwórki niezawodne przepisy na świąteczne ciasta. Niektóre z nich znajdziecie poniżej.

SERNIK:

Ciasto:
1, 5 szklanki mąki
2 żółtka
10 dkg margaryny
0,5 szklanki cukru
2 łyżki gęstej śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto zagnieść i uformować w blaszce, wyłożonej pergaminem

Masa:
1 kg sera twarogowego – dwa razy mielonego
1 szklanka cukru
6 jajek 1 budyń śmietankowy 0,5 szklanki oleju
2,5 szklanki mleka
Zapach pomarańczowy lub truskawkowy

Wiórki kokosowe

Cukier, 4 żółtka, 2 całe jaja dobrze utrzeć w makutrze, do tego dodać ser. Cały czas ucierając dodać budyń, zapach i olej. Na koniec powoli dodawać 2,5 szklanki mleka.

Wyłożyć na ciasto, włożyć do piekarnika i piec przez ok. 35 minut.

Białka ubić z 0,5 szklanki cukry, wylać na ciasto, posypać wiórkami kokosowymi i piec jeszcze 15 minut.

MIODOWE

Ciasto:
3 szklanki mąki
1 jajko
5 dkg masła
duża łyżka miodu
1 łyżeczka sody oczyszczonej
niecała szklanka cukru pudru
2 łyżki śmietany

Ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdy rozwałkować i upiec.

Masa:
½ l. mleka
3 łyżki kaszy manny
1 cukier waniliowy
1 kostka masła
10 dkg cukru
5 żółtek

Mleko i kaszę ugotować (jak na kaszę manną), ostudzić. Dodajemy powoli pozostałe składniki (żółtka wcześniej utrzeć). Gotową masą przekładamy placki. Na wierzch można wylać polewę czekoladową.

pascha
pascha fot. Wojtek Kusiński

PASCHA

2 l. mleka
½ l. śmietany
5 jajek
kostka masła
szklanka cukru pudru
sok z cytryny
zapach cytrynowy
ewentualnie galaretka lub duże owoce

Zagotować mleko, dodać śmietanę wymieszaną z jajkami. Całość gotować na wolnym ogniu aż do wytworzenia się serka (można dodać sok z cytryny). Odcedzić i wystudzić. Do tego dodać kostkę masła o temperaturze pokojowej, cukier puder, zapach, bakalie i owoce. Masę można wylać na biszkopty, gotową włożyć na noc do lodówki.

sb