Czwórka
Przemysław Goławski
18.10.2011
Kolorowe warzywa poprawią apetyt
Oprócz zapachu i smaku w każdej potrawie ważny jest kolor. To barwy odpowiadają za to, jak postrzegamy posiłek, ale także za to, ile zjemy. W Czwórce o kolorach w jedzeniu rozmawiamy z dietetykiem.
Lobo/Wikimedia Commons/CC
Posłuchaj
-
Justyna Marszałkowska-Jakubik w Czwórce
-
Małgorzata Seck w Czwórce
Czytaj także
- Kiedy za oknem szaro-buro i zimno, kolory dodają optymizmu, radości. Do kolorowego śniadania aż chce się wstawać - mówi dietetyczka Justyna Marszałkowska-Jakubik. To właśnie kolorowe warzywa i owoce na talerzu sprawiają, że spożywanie posiłków – poza zwykłym zaspokojeniem głodu – staje się także prawdziwą przyjemnością.
Źródła kolorów w warzywach i owocach nie stanowią już dla nauki zagadki. Doskonale znamy budowę związków chemicznych odpowiedzialnych za poszczególne barwy i wiemy wiele o funkcjach, jakie te związki pełnią w samych roślinach. Jedzenie ich ma też pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
- Pomarańczowe warzywa i owoce – dynia, marchewka, pomarańcza – są bogate w beta karoten. Dodaje on blasku naszej skórze, wzmacnia narząd wzroku. Inny przykład to buraki i intensywnie fioletowo-czerwone warzywa i owoce. Zawierają antocyjany, bardzo silne antyoksydanty. Kolorów można wymieniać mnóstwo, każdy oprócz znaczenia wizualnego ma znaczenie zdrowotne – opowiada ekspert.
Nie bez znaczenia są też kolory, w otoczeniu których jemy posiłek. – To, jak jest pomalowana nasza kuchnia, jakie mamy naczynia czy meble, również ma znaczenie – podkreśla dietetyk. Jeśli chcemy się odchudzić dobre będą chłodne, stonowane kolory. Gdy chcemy przybrać na wadze wybierzmy barwy ciepłe i intensywne.
Jedzeniu poświęcony jest także kolejna już edycja festiwalu filmowego Kuchnia+ Food Film Fest. Pokazom filmów fabularnych i dokumentalnych będą towarzyszyły spotkania z zaproszonymi gośćmi: bohaterami i twórcami filmów, znawcami i miłośnikami sztuki kulinarnej. Zaplanowano także wydarzenia specjalne i poczęstunki dla widzów związane z tematyką filmów. W Czwórce o prezentowanych na festiwalu filmach i dodatkowych atrakcjach opowiada Małgorzata Seck.
- Im więcej kolorów tym lepiej. W diecie najważniejsza jest różnorodność – mówi Marszałkowska-Jakubik. Więcej o kolorach i ich związkach z apetytem, w dźwięku audycji.
pg