Szczepy pożytecznych bakterii dodawane są do jedzenia w procesie produkcji. - Bakterie hodowane są w laboratoriach na specjalnych pożywkach, a potem robione są tzw. zakwasy, które można zastosować już w produkcji żywności - mówi prof. Korożyn-Krajewska. - Bakterie fermentacji mlekowej produkują kwas mlekowy, a ich działaność prowadzi do zakwaszenia produktu. To ten proces, który obserwujemy przy kiszeniu kapusty czy ogórków.
W jakich produktach można znaleźć probiotyki? Czy występują one także naturalnie? Czy są konieczne do rozwoju małych dzieci? O tym w nagraniu audycji.
Ponadto rozmawialiśmy o akcji edukacyjnej na temat żywienia pozajelitowego "Apetyt na życie" oraz o chorobach tarczycy u dzieci.
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Goście prof. Danuta Korożyn-Krajewska (SGGW), dr n. med. Marcin Folwarski (Gdański Uniwersytet Medyczny), Marek Lichota, (Stowarzyszenie "Apetyt na życie"), prof. Andrzej Milewicz (Uniwersytet Medyczny we Wrocławiu, Polskie Towarzystwo Endokrynologiczne, Światowe Towarzystwo Ginekologii Endokrynologicznej)
Data emisji: 3.06.2016
Godzina emisji: 20.09
mg