Z otyłością zmaga się dziś co czwarty mężczyzna, a spośród kobiet jeszcze trochę więcej. Nadwaga staje się już prawdziwym problemem. Cierpi na nią prawie co drugi Polak i co trzecia Polka. Częstość występowania otyłości dramatycznie rośnie, a prognozy wskazują, że w najbliższych latach będzie niestety dalej narastać.
Grupą naszej szczególnej troski i szczególnego alertu społecznego są dzieci i młodzież, wśród których co piąty uczeń zmaga się z nadwagą lub otyłością. A to w konsekwencji oznacza bardziej otyłe i podatne na ciężkie choroby społeczeństwo dorosłych. Te choroby to dysfunkcja układu naczyniowo-sercowego, zawały, udary, niepełnosprawność, choroby metaboliczne z cukrzycą, choroby układu ruchu, dysfunkcja stawów.
- Żywienie we wczesnym dzieciństwie wpływa na programowanie fizjologiczne i metaboliczna naszego organizmu - mówi profesor Mirosław Jarosz. Wiec jeśli w dzieciństwie jesteśmy karmieni cukrem i solą, w życiu dorosłym jest zwiększone ryzyko wystąpienia otyłości, bądź chorób krążenia, a nawet nowotworów złośliwych. - Bardzo wielu rodziców nie uświadamia sobie, jak wielką krzywdę może wyrządzić dzieciom przez złe żywienie - ostrzega dyrektor IŻiŻ.
Istotną rolę w pogłębianiu zjawiska otyłości pełnią także czynniki niezależne od wartości energetycznej diety, związane z rozwojem cywilizacyjnym, wśród nich: powszechne używanie urządzeń elektronicznych, brak ruchu, zaburzenia snu, narażenie na przewlekły stres oraz zanieczyszczenie środowiska. W redukcji otyłości i nadwagi ważna jest też profilaktyka i edukacja oraz umiejętne wdrożenie najnowszej wiedzy i wyników nauki do praktyki życia codziennego np. w szkołach, przedszkolach, żłobkach, gdzie edukatorami mogą być nie tylko lekarze czy pielęgniarki, ale i pedagodzy, dyrektorzy przedszkoli i szkół czy rodzice.
Jak wygląda najnowsza tzw. piramida żywnościowa, będąca wskazaniami, jak się zdrowo odżywiać? Co profesor zaleca dzieciom, aby były zdrowe?
Posłuchaj całej rozmowy.
***
Tytuł audycji: Eureka
Prowadzi: Artur Wolski
Gość: prof. dr hab. Mirosław Jarosz (dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia)
Data emisji: 1.02.2019
Godzina emisji: 19.10
ag