Jedynka
Marta Grzymkowska
25.01.2017
Zimą trzeba jeść więcej? Dietetyk: to mit!
Zimą jedzmy inaczej - nie chodzi o to, żeby o tej porze roku jeść bardziej kaloryczne potrawy. - To mit, że nasz organizm zimą potrzebuje więcej kalorii niż latem - mówi dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka.
Posłuchaj
-
Dietetyk kliniczny Katarzyna Kosałka o tym, jak powinniśmy odżywiać się zimą (Podwójne espresso/Jedynka)
Czytaj także
Niemniej, zimowe menu powinno wyglądać inaczej niż letnie. - Zimą powinniśmy jeść więcej ciepłych potraw, pić więcej ciepłych płynów np. herbat owocowych czy ziołowych. Jeśli pijemy wodę, to ciepłą np. z imbirem. Ważne jest też dodawanie ziół i przypraw, które działają rozgrzewająco na organizm poprzez poprawę krążenia i przyspieszenie procesów trawiennych. Chodzi o imbir, cynamon, kardamon, chili czy kurkumę - mówiła ekspertka.
Ile razy dziennie powinniśmy jeść zimą i dlaczego o tej porze roku lepsze są pomidory w puszce niż te świeże, usłyszycie w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: "Podwójne espresso"
Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen
Gość: Katarzyna Kosałka (dietetyk kliniczny)
Data emisji: 25.01.2017
Godzina emisji: 5.40
mg