- Odkryciem dla Brytyjczyków były nasze zupki owocowe. The Guardian poświęcił im nawet serię artykułów. Czegoś takiego Brytyjczycy wcześniej nie znali - mówiła w Jedynce Zuza Zak, autorka książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie".
Książka z polskimi przepisami kulinarnymi, wydana została na początku w języku angielskim. Po sukcesie w Wielkiej Brytanii, trafiła także do USA, Australii, Niemiec i Holandii.
Świat poznaje polską kuchnię, choć trzeba ją przedstawiać w specyficzny sposób. - Przykładowo, nasz bigos porównałam do azjatyckiego kimchi. Polskie dania trzeba inaczej opisywać za granicą, przełamywać nieufność w stosunku do czegoś nowego. I to działa - mówiła Zuza Zak.
O tym jak polska kuchnia podbija świat, o pokrzywach w cieście i popularności naleśników z serem, usłyszycie we fragmencie audycji.
Polską wersję książki "Polska. Nasza kuchnia w nowej odsłonie" można wygrać w tym tygodniu po 5:00 w porannym konkursie "Kto ma rację".
***
Tytuł audycji: Podwójne espresso
Gość: Zuza Zak (blogerka kulinarna)
Autorzy: Monika Tarka i Robert Kilen
Emisja: 30.10.2017
Godzina: 5:40
kh