Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 23.04.2017

Tradycyjny rzeźnik i sklep mięsny przechodzi do lamusa?

Od kilku lat mówi się o konieczności zmian struktury własnościowej w naszym przemyśle mięsnym.
Posłuchaj
  • Jakie zjawiska rynkowe wymuszają konieczność konsolidacji branży mięsnej, wyjaśnia Michał Kierul z Navigator Capital Group./Elżbieta Mamos, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
Czytaj także

W polskiej branży mięsnej funkcjonuje obecnie ponad 1000 przedsiębiorstw, a jedynie cztery z nich osiągają dochody przekraczające 2 mld zł.  A to oznacza, że konsolidacja w polskiej branży mięsnej jest konieczna, szczególnie biorąc pod uwagę sytuacje na globalnym rynku  mięsa.

Dlaczego konsolidacja w polskiej branży mięsnej jest pilna i  konieczna, wyjaśnia Michał Kierul z Navigator Capital Group.

Rynek mięsny jest zbyt rozdrobniony?

─ Na rynku działa ponad tysiąc firm, kilkadziesiąt osiąga przychody kilkuset milionów złotych, a to oznacza, że rynek jest zbyt rozdrobniony, aby sprostać oczekiwaniom handlu i konsumentów, mówi ekspert.

Polacy coraz więcej kupują w sieciach handlowych

Jak wyjaśnia ekspert, główną przyczyną wymuszającą konsolidację jest zmiana zwyczajów zakupowych Polaków.

Coraz mniejsze znaczenie małych sklepów mięsnych?

─ W ostatnich latach w ich oczach zyskał segment dyskontowy i handlu nowoczesnego – super i hipermarkety, a jednocześnie maleje znaczenie handlu tradycyjnego, mówi gość Polskiego Radia.

Dlatego, podkreśla, przedsiębiorstwa mięsne muszą dostarczać produkty bardziej wystandaryzowane i na większą skalę.

Firmy mięsne zaczynają się łączyć

Rok 2017 może więc być rokiem dużych zmian własnościowych w polskiej branży mięsnej.

─ Firmy z branży mięsnej dostrzegają konieczność zmian, o czym świadczy kilka dokonanych już fuzji zakładów mięsnych - dodaje Michał Kierul.

─ Początek roku przyniósł kilka dużych transakcji i należy się spodziewać kolejnych, mówi gość Polskiego Radia.

Elżbieta Mamos, jk