Jak wyjaśnia Grzegorz Rykaczewski, analityk banku BZ WBK., na wzrost cen żywności największy wpływ mają drożejące surowce rolne na świecie – głównie mięsa i mleka.
− To te artykuły decydują o wzroście cen na polskim rynku, mówi gość Agro Faktów.
I wymienia mięso wieprzowe, gdzie nastąpił największy wzrost cen.
Wydatki na żywność najbardziej ważą na kieszeniach polskich rodzin
Grzegorz Rykaczewski wyjaśnia też, dlaczego wzrost cen żywności jest tak silnie odczuwalny w budżetach domowych polskich rodzin.
− Udział żywności w budżetach co prawda się zmniejsza z roku na rok, ale nadal jest na wysokim poziomie i stanowi największa grupę wydatków polskich rodzin, mówi ekspert.
My na jedzenie wydajemy ok 25 procent naszych dochodów, zamożniejsze od nas społeczeństwa na jedzenie wydają 10-15 procent swoich dochodów.
Tyle, że wynika to głównie z wysokości dochodów, nie wysokości cen.
Elżbieta Mamos, jk