Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Jarosław Krawędkowski 02.12.2017

Rośnie eksport polskiej żywności do Izraela

W ocenie Polsko-Izraelskiej Izby Gospodarczej istnieją duże możliwości zwiększenia wymiany handlowej między Polską i Izraelem.
Posłuchaj
  • O rosnącym zainteresowaniu polska żywnością w Izraelu mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki Anna Lengiewicz - prezes Polsko-Izraelskiej Izby Gospodarczej./Dariusz Kwiatkowski, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia/.
Czytaj także

− Dotyczy to między innymi sprzedaży żywności, która już teraz zajmuje czołową pozycję wśród eksportowanych towarów, wyjaśnia Anną Lengiewicz - prezes Polsko-Izraelskiej Izby Gospodarczej.

Izrael zainteresowany polską żywnością

Jak podkreśla, Izrael jest bardzo zainteresowany importem produktów spożywczych. Nastąpił wzrost polskiego eksportu do tego kraju o 12 procent.

Polska żywność cieszy się w Izraelu coraz większym zainteresowaniem

Jak zapewnia Anna Lengiewicz, wielu polskich producentów znalazło odbiorców w Izraelu dzięki Izbie. Dotyczyło to m.in. producenta oleju rzepakowego, konserw rybnych.

Przypomina, że od 2014 r. organizowany jest w Izraelu tydzień polskie kultury kulinarnej, który zyskał wielką popularność.

− Coraz więcej izraelskich restauracji serwuje dania kuchni polskiej, mówi gość radiowej Jedynki.

Rozwijaniu kontaktów handlowych sprzyja fakt, że Polska jest w Unii Europejskiej, z którą Izrael zawarł układ stowarzyszeniowy. Duże znaczenie mają też umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania i ochronie inwestycji.

Dariusz Kwiatkowski, jk