Jedynka
Adam Kaliński
07.06.2019
Jak chronić żywność przed środkami ochrony roślin? Przekroczenia norm to rzadkość
Jedna z sieci handlowych w Polsce poinformowała o wycofaniu ze sprzedaży partii białej kapusty. Okazało się, że w produkcie przekroczony został dopuszczalny limit pozostałości środka ochrony roślin.
Posłuchaj
-
W radiowej Jedynce Aleksandra Mrowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin mówiła, o tym jakie są stosowane zabezpieczenia, by żywność, która trafia do konsumenta nie zawierała zbyt dużej dawki pozostałości po nawozach sztucznych. (Tomasz Matusiak)
- Pestycydy stosuje się w rolnictwie w celu wyprodukowania żywności bezpiecznej, o najlepszej jakości i przekroczenia norm należą do rzadkości - mówiła w radiowej Jedynce Aleksandra Mrowiec z Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin w rozmowie z Tomaszem Matusiakiem.
Jak dodała - w przypadku przekroczenia pozostałości środków ochrony roślin w żywności taka żywność jest z rynku wycofywana - mimo, że nie jest ona niebezpieczna dla konsumenta. Normy są tak ustalane, aby wziąć pod uwagę potencjalne pomyłki i błędy w stosowaniu środków ochrony roślin. W Polsce kontrole tego rodzaju prowadzi Sanepid.
Wszelkie stosowane w Polsce środki ochrony roślin są dostępne w rejestrze Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dzisiaj, (7 czerwca) obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności. Święto ustanowiła Organizacja Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 roku.
Tomasz Matusiak, ak, NRG