Pojawiające się ostatnio zarzuty wobec polskiej żywności - dotyczą podwyższonej zawartości azotanów i azotynów w mięsie sprzedawanym w naszym kraju.
Jak mówił szef resortu rolnictwa - "upilnowanie wysokiej jakości i bezpieczeństwa (żywności - red.) to jest nasze być albo nie być, jeżeli chodzi o polskie rolnictwo, ale również o zdrowie obywateli".
Informacje na temat złej jakości polskiej żywności minister nazwał insynuacjami, które szkodzą Polsce, bowiem informacje te śledzą nasi konkurenci, którzy "chcą wyprzeć nas z różnych rynków i niedopuścić nas na nowe rynki posługując się hejtem, kłamstwem i fałszem, oszustwem".
Zapowiedział, że resort, którym kieruje będzie reagował na "kłamstwa na temat polskiej żywności".
Jarosław Pinkas - Główny Inspektor Sanitarny również zapewniał, że w Polsce mamy zdrową i bezpieczną żywność. Jak dodał - kupuje wszystko to, co jest polskie, ponieważ ma wtedy gwarancję, że to jest dobrej jakości
Tomasz Matusiak, akg