Do najpopularniejszych gatunków chleba należą: żytni, pszenno-żytni, razowy. - Pozostałe modyfikacje to już kwestia gustów klientów albo położenia geograficznego - wyjaśnia gość Czwórki i nakreśla "chlebową" mapę Polski.
Stefan Putka Od lat receptura polskiego chleba pozostaje bez zmian. Pojawiają się tylko nowe dodatki. Jak choćby ziarna, suszone pomidory, cebula, rodzynki
Jak się okazuje inne preferencje dotyczące pieczywa mają Ślązacy, a inne Wielkopolanie. - Ciekawym przypadkiem są też mieszkańcy Krakowa, którzy zajadają się bajglami. W innych miastach nie cieszą się one taką popularnością - dodaje Stefan Putka.
Gdzie przysmakiem są kajzerki, jak wygląda Muzeum Chleba na warszawskiej Pradze i na jakie stoły w świecie trafiają mrożone bochny z Polski - tego m.in. dowiesz się z nagrania audycji.
***
Tytuł audycji: Klucz kulturowy
Prowadzi: Justyna Majchrzak
Gość: Stefan Putka (Starszy Cechu Piekarzy w Warszawie)
Data emisji: 22.10.2016
Godzina emisji: 15.15
kul/kd