Jedynka
Urszula Tokarska
14.06.2011
Pszczelich rodzin jest coraz mniej
Jeśli zginą pszczoły, radykalnemu zmniejszeniu może ulec produkcja żywności. Rośliny owadopylne stanowią prawie 80%.
Glow Images/East News
Posłuchaj
-
Ginięcie pszczelich rodzin
-
Serwis informacyjny
-
Mamy się czym pochwalić
-
Dramatyczna sytuacja świętokrzyskich rolników
-
Dlaczego żywność ekologiczna stała się źródłem zakażeń
-
Jak można sobie poradzić
-
Jakie będą zbiory rzepaku
Prowadząca: Teresa Martyka
- Ginięcie rodzin pszczelich budzi coraz większe zaniepokojenie. Jeśli zginą pszczoły radykalnemu zmniejszeniu może ulec produkcja żywności. Rośliny owadopylne stanowią prawie 80%.
W audycji ponadto:
- Serwis informacyjny.
- Mamy się czym pochwalić - sadownicza grupa producencka ze znakiem "Poznaj polską, dobrą żywność”.
- Dramatyczna sytuacja świętokrzyskich rolników, których najpierw dotknęła ubiegłoroczna powódź, a teraz ponoszą straty z racji epidemii związanej z bakterią E.coli.
- Dlaczego żywność ekologiczna stała się źródłem zakażeń.
- Jak można sobie poradzić gospodarując na dwudziestu hektarach marnej ziemi - przykład z Pomorza.
- Jakie będą zbiory rzepaku.