Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Mirosław Mikulski 06.12.2010

Kuchnia to sport zespołowy

Sport i kuchnia bardzo integrują ludzi. Zwłaszcza, gdy po meczu zawodnicy spotykają się przy stole.
Akademia Kulinarna Le Cordon Bleu.Akademia Kulinarna "Le Cordon Bleu". fot. Brzezinski/ Polskie Radio

Jaki jest związek pomiędzy rugby a kuchnią? Tłumaczy to Damian Julien, jeden z dyrektorów słynnej francuskiej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu”, który przez siedemnaście uprawiał ten sport w klubie w Biarritz.

– W kuchni i na boisku najważniejszy jest zespół – mówi Markowi Brzezińskiemu, wysłannikowi Trójki.

Dodaje, że w tej grze dla chuliganów, którą uprawiają gentlemani najważniejsza jest trzecia połowa, kiedy po meczu spotykają się oba zespoły. Każdy z zawodników musi wtedy zadbać o to, aby miał przy sobie butelkę wina… O tym jak się bawią młodzi kucharze po pracy, dyskretnie jednak nie wspomina.

Damian urodził się w Akwitanii w departamencie Landów, regionie skąd pochodziła Eleonora Akwitańska, królowa Francji i Anglii. To jedna z najbardziej fascynujących kobiet średniowiecza, która otaczała się artystami i trubadurami.

Jak się okazuje specjalnością tamtejszej kuchni jest kaczka. Wysłannik Trójki w słynnej Akademii Kulinarnej „Le Cordon Bleu” podaje przepis na pierś kaczki w pomarańczach. Do tego oczywiście proponuje dobre wino, najlepiej miejscowe z okolic Bordeaux.

Aby wysłuchać rozmowy "Kuchnia to sport zespołowy" wystarczy kliknąć w iko. nę dźwięku w boksie „Posłuchaj” w ramce po prawej stronie.

(miro)