- Nie zbierajmy grzybów starych, bo momentalnie po zerwaniu przechodzą w stan gnilny. Grzybiarze biorą je, żeby się pochwalić "zobacz jakiego dużego grzyba znalazłem" - mówi edukator. Potem po przyniesieniu ich do domu taki grzyb nie nadaje się do jedzenia. Nie zbierajmy też grzybów młodych.
Tomasz Kotowicz zwracał też uwagę na to, że grzybiarze często niszczą grzybnię, a potem za rok dziwią się, dlaczego grzybów w lesie jest mniej niż ostatnio. - Zdarza się, że grzybiarz idzie, widzi grzyba i kopnie go bo nie chce się schylać. Albo rozgrabia ściółkę kijem, dwa grzyby znajdzie a dwóch innych nie zauważy i zniszczy. Nie róbmy tak - apeluje strażnik leśny.
Do czego zdolny jest grzybiarz, jak rozpoznać grzyby jadalne i jak długo grzyby mogą leżeć w koszyku. O tym w nagraniu audycji.
***
Tytuł audycji: Podwójne espresso
Prowadzą: Monika Tarka i Robert Kilen
Gość: Tomasz Kotowicz (strażnik leśny, edukator)
Data emisji: 14.09.2017
Godzina emisji: 5.40
ag/kk