Odżywianie jest kluczowe w przypadku każdej jednostki chorobowej, a jeśli mówimy o alergii u dzieci, to jest to absolutna podstawa – podkreśliła Iwona Zasuwa – Do pewnego momentu organizm dziecięcy dopiero kształtuje sprawność układu pokarmowego. Trwa to kilka lat, zanim dziecko wykształci silny układ pokarmowy i nie będzie żadnych sensacji żołądkowych.
Lekarze alergolodzy proponują prowadzenie domowych statystyk i sprawdzanie, jak dziecko reaguje na podawane pokarmy. Nie warto patrzeć na jedzenie wyłącznie z perspektywy mikro- i makroskładnikowej. W przypadku alergii ważne jest unikanie produktów przetworzonych z bardzo rozbudowanym składem. Pojawia się myślenie jednoskładnikowe, które wcale nie musi być uciążliwe.
Jedzenie nie może nas męczyć, nie może być tak, że mi to nie smakuje, nie może być tak, że ja daję swojemu dziecku coś, co dla mnie jest niedobre. I tak to się zaczęło – mówiła o początkach Smakoterapii Iwona Zasuwa.
Dzieci z alergiami chorują częściej, o czym autorka bloga Smakoterapia przekonała się będąc mamą alergika. Jak przyznała, efekty po wprowadzeniu zmian w jadłospisie dziecka pojawiły się bardzo szybko. – Zrozumiałam, że w żywieniu jest naprawdę wielka moc – podkreśliła.
59:28 2023_03_09 21_00_12_RadioDzieciom_Strefa_Rodzica.mp3 Smacznie i zdrowo - dieta nie tylko dla alergika_Strefa Rodzica 9 marca 2023
Choć obecnie dostęp do żywności ekologicznej jest większy niż jeszcze kilkanaście lat temu, wciąż funkcjonuje przekonanie, że to, co zdrowe nie jest smaczne i na odwrót. – Postanowiłam zaprzeczyć tej tezie i kiedy organizuję warsztaty kulinarne, w których dużą część stanowi wspólne gotowanie, to fascynujące jest obserwowanie tego, jak ludzie, którzy wyobrażali sobie, że my będziemy jak króliki jeść tylko zieleninę, będą same sałatki, nagle okazuje się, że mamy niezwykłe słodkości, tiramisu, praliny czekoladowe, że mamy pyszne zupy, fantastyczne jednogarnkowe dania zapiekane i że z roślin można zrobić naprawdę wiele – dodała Iwona Zasuwa.
Więcej o Smakoterapii, smacznych i zdrowych przepisach oraz żywieniu alergików w audycji Strefa Rodzica na antenie Polskiego Radia Dzieciom. Zapraszamy do wysłuchania!
Audycja: Strefa Rodzica
Prowadzi: Joanna Ficińska
Gość: Iwona Zasuwa – muzyk i pedagog, pasjonatka gotowania, autorka warsztatów i książek kulinarnych oraz bloga Smakoterapia
Data emisji: 09.03.2023
Godzina emisji: 21:00
Czytaj dalej:
Sezon alergiczny. Kiedy się zacznie?
Jak nauczyć dzieci dobrze jeść? Rozmowa z dietetyczką
Strefa rodzica w Polskim Radiu Dzieciom od poniedziałku do piątku od 21.00 do 22.00.