Polskie Radio Dzieciom

"Dawno, dawno temu". Kuchnia polska czasów międzywojennych

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2022 16:45
Przeglądając przedwojenne książki kucharskie, odkrywa się przede wszystkim niezwykłe bogactwo składników. Mimo że nie czerpano wówczas z taką łatwością jak dziś z kulinarnego dorobku różnych państw świata, to przy tamtych recepturach nasza współczesna kuchnia może wydawać się trochę uboga i monotonna.
Książka kucharska Amada dobra kucharka Warszawa 1932 r.
Książka kucharska "Amada dobra kucharka" Warszawa 1932 r. Foto: polona.pl

Jak wyglądało menu w czasie dwudziestolecia międzywojennego w Polsce? Czy bardzo się różniło od światowych trendów kulinarnych? Posłuchajcie rozmowy z naszym ekspertem!

Gość Polskiego Radia Dzieciom: Przemysław Mrówka z Uniwersytetu Warszawskiego

Posłuchaj
59:45 Radio Dzieciom 2022_07_30-15-00-10_DDT.mp3 30.07.2022 (Polskie Radio Dzieciom / Dawno, dawno temu)

Audycję przygotowała i prowadziła Marta Powałowska.

Data emisji: 30.07.2022

”Dawno, dawno temu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą sobotę o 15.00.

***

Polskie Radio Dzieciom to całodobowe radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 

Więcej aktywności stacji można znaleźć na profilu Polskiego Radia Dzieciom w mediach społecznościowych

Polskie Radio Dzieciom - nadajemy na dziecięcej fali! 


Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska
Zobacz także
Czytaj także

"Dawno, dawno temu". Królewskie desery czyli o kuchni staropolskiej

Ostatnia aktualizacja: 16.07.2022 16:45
Pierwsza polska książka kucharska, wydane w 1682 r. "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" Stanisława Czernieckiego, doczekała się wielu wydań w XVIII w.
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Dawno, dawno temu". Kuchnia na Zamku Królewskim w Warszawie

Ostatnia aktualizacja: 23.07.2022 16:45
Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta? Gdzie jadano obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo?
rozwiń zwiń