Jedną z najpopularniejszych polskich potraw są kotlety schabowe. Są one najczęściej podawane z ziemniakami. Ważne jednak, co podkreśliła Dr Witaminka, aby do potrawy takiej dodać np. marchewkę przygotowywaną na ciepło. Tak przyrządzona, będzie bardziej wartościowa i wzbogacona o witaminy. Dr Murawska powiedziała także, że sól dodawana do potraw jest niezdrowa dlatego powinniśmy ograniczać jej stosowanie.
59:30 2023_10_24 15_00_04_RadioDzieciom_Popoludnik.mp3 Popołudnik w Polskim Radiu Dzieciom 24 października godz. 15:00
Popularną polską potrawą jest także kotlet mielony, galareta mięsna, golonka, żurek czy barszcz czerwony. Wśród zup podawanych dzieciom od lat króluje pomidorowa, która jest ulubioną zupą słuchaczy Polskiego Radia Dzieciom. Jesienią i zimą na polskim stole nie może zabraknąć także potraw z kapusty. Do tradycyjnych dań spożywanych o tej porze roku należą bigos i kapusta z grochem.
Więcej ciekawostek o polskich potrawach tradycyjnych usłyszeć można w załączonym zapisie audycji.
59:24 2023_10_24 16_00_04_RadioDzieciom_Popoludnik.mp3 Popołudnik w Polskim Radiu Dzieciom 24 października godz. 16:00
Audycja: Popołudnik
Prowadzi: Jacek Zawada
Gość: dr Joanna Neuhoff-Murawska, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PIB, Dr Witaminka
Data emisji: 24.10.2023
Godzina emisji: 15.00
Audycja Popołudnik nadawan jest od poniedziałku do piątku od 15.00 do 17.00.
Opis cyklu audycji: czy można połączyć naukę z dobrą zabawą? Można! Jeśli chcecie wiedzieć jak to zrobić, włączcie Polskie Radio Dzieciom, od poniedziałku do piątku o godz. 15.00.
Wybierzemy się w góry i na Mazury. Zajrzymy do pieca, komina, mysiej dziury i pianina. A jeśli wciąż nie będziecie mieli dosyć to zabierzemy Was na lekcje savoir vivre, zrobimy gimnastykę buzi i języka i dowiemy się co w trawie piszczy. Przyjdzie też czas, aby wyżyć się artystycznie i dobrze zjeść. Uff... A to wszystko w naszym Popołudniku.
Polskie Radio Dzieciom - nadajemy na dziecięcej fali!