Polskie Radio Dzieciom

Sznycel wiedeński prosto z Włoch

Ostatnia aktualizacja: 08.07.2018 11:00
Choć nazwa wskazuje na austriackie pochodzenie, to jednak potrawa ta wywodzi się z Włoch. Do Austrii sprowadził go feldmarszałek hrabia Joseph Radetzky, który był dowódcą wojsk austriackich we Włoszech. Kotlet po mediolańsku - costoletta alla milanese - tak mu zasmakował, ze nakazał swoim kucharzom przyrządzać go jak najczęściej.
Audio
  • Przygotuj z nami sznycel wiedeński. (Zapraszamy do stołu/Polskie Radio Dzieciom).
Sznycel wiedeński
Sznycel wiedeńskiFoto: shutterstock

Ze względu na brak oryginalnych składników Austriacy zmuszeni byli nieco zmodyfikować oryginalny przepis. Kotlet obtoczyli w mące, jajku oraz bułce tartej i smażyli na maśle. Tak oto powstał sznycel wiedeński, król kotletów, który wspólnie z Wami przygotujemy w kuchni Polskiego Radia Dzieciom.

Audycję przygotowała Marta Powałowska.
”Zapraszamy do stołu” w Polskim Radiu Dzieciom, w każdą niedzielę o 9.00.

data emisji: 8.07.2018

jo

Zobacz więcej na temat: gotowanie dzieci
Zobacz także
Czytaj także

Czeskie knedliki ze śliwkami

Ostatnia aktualizacja: 15.07.2018 12:00
Kontynuując naszą wakacyjną, kulinarną podróż po Europie dotarliśmy do Czech. To kuchnia bogata w smaki i bardzo różnorodna. W Czechach znajdziemy wiele interesujących dań, ja jednak postanowiłam zaproponować Wam dziś zrobienie takiego, które według mnie najbardziej kojarzy się z tym pięknym krajem. Zapraszam na czeskie knedliki ze śliwkami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Potaź truskawkowy i rabarbarowy

Ostatnia aktualizacja: 27.05.2018 16:00
Po raz pierwszy nie gotowaliśmy w kuchni Polskiego Radia Dzieciom. W naszą kulinarną podróż wyruszyliśmy razem z uczestnikami warsztatów kulinarnych, które odbyły się w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Sycylijskie pulpeciki drobiowe w sosie pomidorowym

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2018 11:00
W Kuchni Polskiego Radia Dzieciom czas na uwielbiane przez dzieci danie w którym królować będzie mięso drobiowe i soczyste pomidory. Wspólnie z Wami przygotujemy sycylijskie pulpeciki drobiowe. Gotowi na wspólne pitraszenie?
rozwiń zwiń