Polskie Radio Dzieciom

"Zapraszamy do stołu". Kuchnia i szczypta historii

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2021 17:01
Kto wymyślił kanapki? Czy w średniowieczu jadano gofry? Niektóre z dań potraw, które jemy na co dzień, mają długą i fascynującą historię. Dzisiaj przyjrzymy się niektórym z nich. 
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: shutterstock.com

Gość Polskiego Radia Dzieciom, Natalia Mętrak-Ruda tłumaczy przede wszystkim beletrystykę, poradniki i literaturę młodzieżową, a także książki kulinarne (w tym na angielski książki Michała Kutra "A nóż widelec" i Magdaleny Tomaszewskiej-Bolałek "The Polish Table"). Prowadzi bloga o historii kuchni pod tytułem Przeszłość od kuchni i pisze o kulinariach dla anglojęzycznej wersji portalu Culture.pl. 

Tłumaczyła także książki dla dzieci w ramach projektu "Ja Europejczyk" promującego rolę literatury dziecięcej w kształtowaniu europejskiej tożsamości. 

Posłuchaj
59:59 Dzieci_AAC 2021_12_19-15-00-19_ZDS.mp3 19.12.20221 (Polskie Radio Dzieciom / Zapraszamy do stołu)

Zaprasza Marta Powałowska.

Data emisji: 19.12.2021

Godzina emisji: 15:00

"Zapraszamy do stołu" w każdą niedzielę o godz. 15:00

Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre.

***

PRD to radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 


Zobacz także
Czytaj także

"Zapraszamy do stołu". Herbaciane przepisy

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2021 17:01
Czy herbata może być też składnikiem potraw, i jakich? Czy smak herbaty w potrawach jest popularny? O tym opowie w dzisiejszej audycji Marta Powałowska, dzieląc się z Wami przepisem na taką pyszność.
rozwiń zwiń