Składnik; 10 szparagów (zielonych lub białych), 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej, parmeńskiej lub podobnej, do tego 2 jaja, sól, pieprz, 1 łyżka masła
Szparagi gotujemy w osolonej wodzie. Każdy owijamy w kawałek szynki. Do szklanki trzeba włożyć kawałek folii przezroczystej (brzegi wystają poza naczynie) i następnie rozbić do niej jajko. Końcówki zwiąż tak, by jajko nie wyciekło.
Takie "pakunki" wkładamy do wrzątku na 3–4 minuty. Po tym czasie rozwijamy folię. Szparagi przysmażamy na maśle, podajemy z jajkami w koszulkach.
58:54 Dzieci_AAC 2021_06_13-15-00-49_ZDS.mp3 13.06.2021 (Polskie Radio Dzieciom / Zapraszamy do stołu)
Zaprasza Marta Powałowska.
Data emisji: 13.06.2021
Godzina emisji: 15:00
"Zapraszamy do stołu" w każdą niedzielę o godz. 15:00
Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre.
***
PRD to radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.
Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam!