Polskie Radio Dzieciom

"Zapraszamy do stołu". Norwegia

Ostatnia aktualizacja: 01.08.2021 17:01
W kuchni norweskiej dużą rolę odgrywają ryby oraz dzika zwierzyna, co spowodowane jest położeniem tego kraju, który ma bardzo długą linię brzegową wzdłuż Morza Północnego i Morza Norweskiego. Rosną tu gęste lasy i jest mnóstwo miejsca dla dzikich zwierząt.
mat. ilustracyjne
mat. ilustracyjneFoto: shutterstock.com

Norwegowie wymyślili wiele sposobów na konserwację żywności w czasie długich zim, to także ma wpływ na to, jak jada się w tym kraju. Posłuchajmy, co dzisiaj należy do przysmaków mieszkańców Norwegii.

Gość Polskiego Radia Dzieciom: Marcin Wojciechowski

Posłuchaj
58:14 Dzieci_AAC 2021_08_01-15-00-33_ZDS.mp3 01.08.2021 (Polskie Radio Dzieciom / Zapraszamy do stołu)

Zaprasza Marta Powałowska.

Data emisji: 01.08.2021

Godzina emisji: 15:00

"Zapraszamy do stołu" w każdą niedzielę o godz. 15:00

Przyrządzamy potrawy, dowiadujemy się o pochodzeniu niektórych składników, poznajemy historie poszczególnych dań, a na deser uczymy się zasad savoir vivre.

***

PRD to radio dla dzieci i rodziców. Każdego tygodnia stacja emituje ponad 130 premierowych audycji w tym m.in. audycje edukacyjne, podróżnicze, kulturalne i rozrywkowe oraz bajki, słuchowiska i podcasty. W audycjach usłyszeć można znane i lubiane piosenki dla dzieci. Dziennikarze Polskiego Radia Dzieciom za pośrednictwem mediów społecznościowych angażują słuchaczy do aktywnego udziału w audycjach oraz zachęcają do wspólnej zabawy w licznych konkursach i zagadkach udostępnianych w formie kolorowych grafik.

Wszystkie audycje Polskiego Radia Dzieciom są źródłem wszechstronnej wiedzy, rozwijają w dzieciach wrażliwość na dźwięki i są bezpieczne – chronią najmłodszych przed niechcianymi bodźcami i informacjami, ponieważ stacja nie emituje żadnych reklam! 


Zobacz także
Czytaj także

"Zapraszamy do stołu". Kuchnia Włoch

Ostatnia aktualizacja: 11.07.2021 17:01
Włoskie przysmaki to nie tylko makarony i pizza! Jest wiele innych potraw, które są specjalnością tamtejszych kucharzy. 
rozwiń zwiń
Czytaj także

"Zapraszamy do stołu". Albania

Ostatnia aktualizacja: 18.07.2021 17:01
Kuchnia albańska stanowi odłam szerokiej tradycji kulinarnej Bałkanów, zawierając jednak i dania typowe wyłącznie dla niej. Główny posiłek Albańczyków to obiad (najczęściej mięsny), któremu towarzyszą liczne warzywne surówki. Ich podstawą są pomidory, ogórki, papryka, oliwki, polane oliwą, octem winnym i posolone. 
rozwiń zwiń