Polskie Radio Dzieciom

Roślinne leki

Ostatnia aktualizacja: 31.10.2011 09:00
Cebula, "zmuszająca nas" do płaczu zawiera bakteriobójcze związki siarkowe, posiada też mnóstwo witamin i sole mineralne.
Jej sok pomaga przy suchym kaszlu, a jedzenie dużych ilości tego warzywa zwiększa naszą odporność na choroby. Warto więc trochę pocierpieć, zwłaszcza, że nie każde obieranie i krojenie cebuli musi skończyć się płaczem – wystarczy nóż zmoczyć w zimnej wodzie. I nie trzeć oczu, bo to tylko pogorszy sprawę!

Cebula przywędrowała do nas z Azji, a jest uprawiana co najmniej 5 tysięcy lat!

Jej kuzynkę – CZOSNEK, uważa się za naturalny antybiotyk. Jest wszechstronnym lekiem: niszczy bakterie, wirusy, grzyby, a nawet tasiemce i glisty. Zbawiennie działa na przwód pokarmowy, układ oddechowy, serce i układ krążenia. Niestety jest jedno "ale": związki siarki, które w sobie zawiera, zostawiają po sobie bardzo intensywny zapach!

 

Zobacz także