Bezpłatną aplikację opracował zespół ekspertów (dietetyków, technologów żywienia, specjalistów w dziedzinie żywienia i aktywności fizycznej) z Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) pod kierownictwem prof. dra hab. n. med. Mirosława Jarosza.
Narzędzie posiada kilka funkcji, w tym kalkulator, który policzy, ile kalorii miał nasz posiłek, a znając nasze zapotrzebowanie na kalorie, cukry i tłuszcz pokaże, jaki procent ich dziennej normy zrealizowaliśmy. Poinformuje też, czy nie przekraczamy dziennych norm spożycia np. soli.
Kalkulator jest dostosowany do indywidualnych potrzeb użytkownika. By mógł poprawnie działać, posiadacz smartfona musi najpierw wprowadzić do aplikacji swoje podstawowe dane: płeć, masę ciała i poziom aktywności fizycznej.
Następnie należy określić spożyty produkt, podać jego ilość, a kalkulator automatycznie obliczy, jaki procent dziennej normy na energię i wybrane składniki zrealizowaliśmy.
Przy korzystaniu z kalkulatora można samemu wprowadzać dane z etykiet spożywanych produktów, a w przypadku żywności nieopakowanej lub gotowych potraw można wybierać produkty i potrawy z opracowanej przez IŻŻ bazy.
Wpisywane informacje tworzą "osobistą historię" produktów i potraw składających się na codzienny jadłospis.
Oprócz kalkulatora, aplikacja zawiera porady żywieniowe oraz propozycje prawidłowo skomponowanych posiłków na każdy dzień tygodnia.
Częścią aplikacji jest też zakładka dotycząca aktywności fizycznej, w której są dwie funkcje: spalanie kalorii - ile i jak musimy ćwiczyć, by spalić określoną liczbę kalorii oraz gotowe zestawy ćwiczeń, gdzie znajdziemy krótkie filmiki, które mogą stanowić podstawę do opracowania własnego planu treningowego.
PAP, kk