Nauka

Chemiczny Wielki Brat?

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2009 12:01
Jak wygląda dzień zwykłego człowieka od strony chemii? Wyniki są szokujące.

Chcąc zwrócić uwagę szerokiej publiczności na stopień ekspozycji zwykłego człowieka na różne związki chemiczne, które są zawarte w produktach codziennego użytku, naukowcy przeprowadzili niecodzienny eksperyment, przypominający telewizyjny program "Big Brother". Jak donosi "Chemistry World", wyniki są szokujące.

Eksperyment, jaki przeprowadzili kanadyjscy naukowcy, symulował normalny dzień statystycznego człowieka. Badanie trwało kilka dni, podczas których naukowcy na przemian po 12 godzin przebywali w eksperymentalnym pomieszczeniu, wykonując typowe dla każdego człowieka domowe czynności. W czasie trwania eksperymentu regularnie analizowano stężenie wybranych związków chemicznych we krwi oraz w moczu eksperymentujących naukowców.

Po kilku dniach okazało się, że stężenie ftalanów (związków dodawanych między innymi do produktów kosmetycznych, w tym do higieny osobistej) wzrosło w analizowanym moczu kilkusetkrotnie: z wyjściowego poziomu 64 ng/ml do 1410 ng/ml!

Co więcej, po zjedzeniu zaledwie 3 posiłków składających się z tuńczyka, stężenie rtęci we krwi jednego z eksperymentatorów radykalnie wzrosło na przestrzeni zaledwie 2 dni. Poziom bisfenolu A po zjedzeniu kilku posiłków typu "fast food" (pakowanych w plastikowe pojemniki i przygotowanych w mikrofalówce) osiągnął on stężenie niemal 8-krotnie przewyższające stężenie wyjściowe (określone przed eksperymentem). Z kolei stężenie środka antybakteryjnego stosowanego między innymi w pastach do zębów wzrosło w moczu 2900 razy, z poziomu 2,47 ng/ml do 7180 ng/ml!

Większość badanych substancji chemicznych nie jest obojętna dla zdrowia, a część akumuluje w ludzkim organizmie. Jak przyznają kanadyjscy naukowcy, eksperyment miał na celu wykazanie, w jak dużym stopniu jesteśmy narażeni na kontakt z niebezpiecznymi chemikaliami. Z badań wynika także, że odpowiedni dobór używanych produktów oraz spożywanych pokarmów (unikanie gotowych produktów spożywczych, które w plastikowym opakowaniu podgrzewa się w mikrofalówce) może znacząco ograniczyć ilość wchłanianych chemikaliów. A zatem: jedzmy zdrowo!

(pap/im)

Zobacz więcej na temat: edukacja zdrowie
Czytaj także

Nałóg i otyłość skracają życie o dekadę

Ostatnia aktualizacja: 19.09.2009 20:28
Obliczeń dokonali eksperci z Uniwersytetu Oksfordzkiego.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ozonem w świńską grypę

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2009 12:51
Kwaśna woda ozonowana zabija prawie wszystkie wirusy A/H1N1. Jest tania, prosta w produkcji i nieszkodliwa dla środowiska.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Naprawić nerwy

Ostatnia aktualizacja: 12.10.2009 13:50
Naukowcy zmusili neurony do komunikacji ze sztucznymi synapsami.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Odtrutka na rycynę

Ostatnia aktualizacja: 12.11.2009 11:00
Brytyjscy naukowcy wynaleźli antidotum na rycynę - jedną z najgroźniejszych trucizn świata.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Władze chcą zadbać o dietę obywateli

Ostatnia aktualizacja: 20.04.2010 19:10
Władze Stanów Zjednoczonych chcą ograniczyć ilość soli spożywanej przez Amerykanów. Ma to doprowadzić do zmniejszania liczby zgonów spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.
rozwiń zwiń