Jaka dieta pomoże najskuteczniej schudnąć? Z małą zawartością węglowodanów czy może niskotłuszczowa? Możliwe, że tę wątpliwość pomoże rozstrzygnąć nieskomplikowane badanie DNA.
Badacze z Uniwersytetu Stanforda zbadali grupę 101 kobiet. Okazało się, że te które były na diecie dopasowanej po badaniach DNA, straciły od dwóch do trzech razy więcej na wadze niż pozostałe. Badacze twierdzą, że udało im się wyróżnić po testach trzy genotypy: reagujący na dietę niskowęglowodanową, mieszaną, niskotluszczową.
Badane kobiety były na diecie przez rok. Na podstawie badań genetycznych ustalono, czy będzie to dieta z bardzo niską zawartością węglowodanów, niską zawartością węglowodanów oraz białek, niskotłuszczowa, czy też bardzo niskotłuszczowa.
Choć badanie przeprowadzono na małej próbie, i nie wiadomo, jakie konkretnie geny odpowiadają za taki a nie inny efekt diety, to wyniki są intrygujące. Naukowcy ze Stanford na razie jednak sami podkreślają, że ich ustalenia wymagają jeszcze wielu badań, zanim będzie je można uznać w pełni ich wiarygodność,
Badania o związkach żywienia z genami, „nutrigenetyka”, są ostatnio coraz popularniejsze. Także inne zespoły prowadzą podobne badania nad związkami różnych rodzaju diet i genotypem.
ag, BBC News