O wynikach amerykańskich badań informuje pismo "Journal of Nutrition".
Roślinne polifenole są obecne w wielu owocach, warzywach i orzechach. Badania wskazują, że ze względu na swoje zdolności przeciwutleniające, mogą one zapobiegać i opóźniać rozwój wielu schorzeń u ludzi - np. niektórych nowotworów złośliwych czy chorób układu sercowo-naczyniowego. Mogą też zwiększać mineralną gęstość tkanki kostnej.
Wcześniejsze badania naukowców kierowanych przez Okhee Hana z Uniwersytetu Stanu Pensylwania wykazały, że polifenole z nasion winogron oraz polifenol obecny w zielonej herbacie, tj. gallusan epigallokatechiny-3 (EGCG) hamują absorpcję jonów żelaza z pokarmów roślinnych do krwi. Teraz naukowcy sprawdzali, czy podobnie dzieje się z żelazem zawartym w hemie - związku wchodzącym w skład barwnika krwi hemoglobiny. Jest to najlepiej przyswajalna postać żelaza, której najbogatszym źródłem jest mięso i ryby.
Doświadczenia prowadzono na komórkach nabłonka jelit, które absorbują jony żelaza z pokarmu. Badacze dodawali im do pożywki polifenole z nasion winogron lub EGCG z zielonej herbaty, które są dostępne na rynku w postaci suplementów diety. Okazało się, że polifenole łączyły się z jonami żelaza w komórkach nabłonka jelitowego tworząc kompleksy, które nie były w stanie przeniknąć do krwi. Zamiast tego były wydalane razem z obumarłymi komórkami w fekaliach.
Żelazo spełnia w organizmie wiele ważnych funkcji. Jest tym składnikiem hemoglobiny, od którego zależy transport tlenu z płuc do komórek całego organizmu. - Niedobory żelaza są najczęstszym na świecie niedoborem składników odżywczych, zwłaszcza w krajach biednych i rozwijających się, gdzie mięso nie jest łatwo dostępne - przypominają autorzy pracy.
Z najnowszych badań wynika, że osobom szczególnie narażonym na niedobory żelaza, np. kobietom w ciąży i małym dzieciom, powinno się z wielką ostrożnością ordynować suplementy diety zawierające polifenole z nasion winogron i z zielonej herbaty - podkreślają naukowcy. W przyszłości zespół Hana chce zweryfikować swoje wyniki w badaniach na zwierzętach i ludziach.