Nauka

Antybiotyki najlepiej działają na cukrze

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2011 09:10
Dodatek cukrów - mannitolu, fruktozy czy glukozy - do antybiotyków znacząco poprawia skuteczność antybiotyków. Metoda ta może okazać się zbawienna, bo coraz więcej drobnoustrojów jest odpornych na powszechnie stosowane antybiotyki.

Prace badawcze przeprowadzone w laboratoriach University of Boston (USA) zaowocowały dość niespodziewanym odkryciem, o którym informuje "Nature".

 

Naukowcy, których działania koordynował profesor James Collins, odkryli możliwość bardzo prostego i taniego zwiększenia skuteczności terapii antybiotykowej, poprzez dodanie do antybiotyku odrobiny cukru. Pomysł był taki - dajmy bakteriom cukier (substancję niezbędną do życia), który pobudzi metabolizm nawet najbardziej uśpionej komórki, a następnie zabijmy drobnoustroje antybiotykiem, który wprowadzony zostanie do komórki wraz z cukrem.

 

Choć pomysł może wydawać się zbyt prosty, to jednak skuteczność nowej antybiotykowo-cukrowej mieszanki została potwierdzona eksperymentalnie, poprzez serię pozytywnie zakończonych testów mikrobiologicznych. W badaniach użyto gentamycynę (substancję należącą do antybiotyków aminoglikozydowych) znakowaną czerwonym fluorescencyjnym barwnikiem. Zanim antybiotyk został zaaplikowany hodowanym bakteriom (Staphylococcus aureus oraz Escherichia coli), dodano do niego odrobinę mannitolu, fruktozy lub glukozy. Następnie za pomocą fluorescencyjnej techniki umożliwiającej określenie liczby komórek, zbadano liczebność populacji drobnoustrojów.

Okazało się, że nowa cukrowo-antybiotykowa mieszanka skutecznie eliminowała bakterie, nawet te formujące biofilm, czyli cienką warstwę komórek bakteryjnych zatopionych w zabezpieczającej polisacharydowej matrycy.

Według naukowców, za doskonałe biobójcze wyniki nowej metody odpowiedzialny jest właśnie dodatek cukrów. Mannitol, glukoza czy fruktoza mają zmieniać właściwości wnętrza komórek bakterii, w taki sposób, że w konsekwencji możliwe jest łatwiejsze wniknięcie do komórek zabójczych antybiotyków. Aby dokładnie zrozumieć ten mechanizm, potrzeba dalszych badań. Jednocześnie naukowcy prowadzą badania nad możliwością zastosowania nowej metody w połączeniu z innymi antybiotykami, między innymi w celu łatwiejszego i tańszego zwalczania gruźlicy.

(ew/pap)

Czytaj także

Antybiotyki

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2009 10:45
rozwiń zwiń
Czytaj także

Lekoodporne bakterie

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2010 10:15
Czy lekooporność oznacza, że w przyszłości będziemy bezbronni wobec zagrażających życiu bakterii?
rozwiń zwiń