Zanim zaczniemy zagłębiać się w niuanse, warto zadać sobie pytanie, dlaczego papryka generalnie jest warzywem o ostrym smaku. – Ostry smak wywołują takie związki jak kapsaicyna, czyli protoalkaloid. W ostrych odmianach papryki występuje od 0,18 do 0,20 proc. tej substancji – wyjaśnia prof. Janina Gajc-Wolska z SGGW w Warszawie.
Już 2 miligramy tej substancji nadają potrawie pikantny smak.
Kapsaicyna jest bodźcem, który powoduje wytwarzanie się endorfin, czyli hormonów szczęścia.Tymczasem w papryce słodkiej wartość kapsaicyny zamyka się w tysięcznych procenta i jest właściwie niewyczuwalna.
Nie jest jednak regułą, że końcówki papryki są bardziej pikantne niż pozostała część warzywa. – Takie zjawisko może występować, nie jest jednak powszechne – mówi prof. Gajc-Wolska. – Częściej jest spowodowane specyficznymi warunkami występującymi w uprawie, albo po prostu jest to cecha, charakterystyczna dla danej odmiany papryki.
Więcej o pikantnych tajemnicach papryki dowiesz się słuchając rozmowy z prof. Janiną Gajc-Wolską.