Nauka

Dziecko nie chce jeść? Wypróbuj barwny talerz

Ostatnia aktualizacja: 13.01.2012 11:30
Niejadki można zachęcić do zdrowszych posiłków, dbając tylko i wyłącznie o kolor na talerzu. Szczególnie atrakcyjne dla dzieci są kompozycje pokarmów złożone z siedmiu różnych elementów w sześciu kolorach.
Barwny talerz dla niejadka
Niejadki można zachęcić do zdrowszych posiłków, dbając tylko i wyłącznie o kolor na talerzu. Szczególnie atrakcyjne dla dzieci są kompozycje pokarmów złożone z siedmiu różnych elementów w sześciu kolorach - obliczyli naukowcy. 
Tak barwne posiłki wydają się dzieciom bardziej atrakcyjne, niż dorosłym, którym z reguły na talerzu wystarczają trzy elementy i tyleż kolorów - przekonują naukowcy z Cornell University (CU) w styczniowym "Acta Paediatrica".
"To, co podoba się dzieciom, bardzo różni się od tego, co działa na rodziców" - podkreśla ekspert w dziedzinie zachowań żywieniowych z CU, Brian Wansink. - Nasze badanie pokazuje, jak wprowadzić zmiany, aby brokuły i ryba zaczęły się wydawać małym Julkom i Szymkom bardziej apetyczne niż kiedykolwiek wcześniej".
Do tych wniosków Wansink i jego współpracownicy z CU i z London Metropolitan University doszli po doświadczeniu, w którym 23 dzieciom (w wieku od 9 do 11 lat) i 46 dorosłym pokazywali pełnowymiarowe zdjęcia 48 posiłków w różnych kombinacjach. Porcje różniły się liczbą pozycji na talerzach i sposobem rozmieszczenia.
"W porównaniu z dorosłymi dzieci wolą nie tylko talerze, na których jest więcej elementów i barw. Chodzi również o to, by poszczególne produkty ułożone były dookoła talerza, w dodatku - w wyraźne wzory" - opowiada Kniffin. Dla odmiany dorośli wolą jedzenie pośrodku talerza.
"O ile większość badań dotyczących preferencji pokarmowych u dzieci i dorosłych koncentrowała się dotąd na +smaku, zapachu i składzie+, teraz zebraliśmy wyniki pokazujące, że na ludzi zdają się wyraźnie wpływać kształty, wielkość i fizyczny wygląd pokarmu, który jest im prezentowany" - dodaje.


Tak barwne posiłki wydają się dzieciom bardziej atrakcyjne, niż dorosłym, którym z reguły na talerzu wystarczają trzy elementy i tyleż kolorów - przekonują naukowcy z Cornell University (CU) w styczniowym "Acta Paediatrica".

- To, co podoba się dzieciom, bardzo różni się od tego, co działa na rodziców - podkreśla ekspert w dziedzinie zachowań żywieniowych z CU, Brian Wansink. - Nasze badanie pokazuje, jak wprowadzić zmiany, aby brokuły i ryba zaczęły się wydawać małym Julkom i Szymkom bardziej apetyczne niż kiedykolwiek wcześniej.

Do tych wniosków Wansink i jego współpracownicy z CU i z London Metropolitan University doszli po doświadczeniu, w którym 23 dzieciom (w wieku od 9 do 11 lat) i 46 dorosłym pokazywali pełnowymiarowe zdjęcia 48 posiłków w różnych kombinacjach. Porcje różniły się liczbą pozycji na talerzach i sposobem rozmieszczenia.

- W porównaniu z dorosłymi dzieci wolą nie tylko talerze, na których jest więcej elementów i barw. Chodzi również o to, by poszczególne produkty ułożone były dookoła talerza, w dodatku - w wyraźne wzory - opowiada Kniffin. Dla odmiany dorośli wolą jedzenie pośrodku talerza.

- O ile większość badań dotyczących preferencji pokarmowych u dzieci i dorosłych koncentrowała się dotąd na "smaku, zapachu i składzie", teraz zebraliśmy wyniki pokazujące, że na ludzi zdają się wyraźnie wpływać kształty, wielkość i fizyczny wygląd pokarmu, który jest im prezentowany - dodaje.

(ew/pap)

Czytaj także

Czy jedzenie może być nałogiem?

Ostatnia aktualizacja: 28.09.2009 10:45
Czy jedzenie może być nałogiem?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Co jeść, aby poprawić sobie nastrój

Ostatnia aktualizacja: 17.09.2009 10:45
Co jeść, aby poprawić sobie nastrój
rozwiń zwiń