Twoje serce i płuca również wąchają
Badania wykazały, że niektóre organy wewnętrzne także czują zapachy jedzenia i napojów.
Receptory węchowe, które miały występować tylko w nosie, znajdują się także w innych częściach ciała, wynika z badań przedstawionych podczas spotkania National Meeting & Exposition of the American Chemical Society w Nowym Orleanie.
- Tylko niewielki fragment czynników zapachowych jest wychwytywany przez receptory w nosie i na języku - mówi główny autor badań Peter Schieberle. Pozostałe molekuły zapachowe wędrują dalej, trafiają do krwi i organów wewnętrznych. - Dlatego od kilku lat badaliśmy tezę, że mogą one mieć do odegrania funkcje także wewnątrz ludzkiego ciała - dodaje Schieberle.
Schieberle i jego koledzy skupili się na aminach, których działanie jest dość mocne. Aminy przenoszą aromaty takich środków spożywczych jak kakao,mięso, mleko i ser. Badacze poddali działaniu tych związków komórki ludzkiej krwi, aby sprawdzić czy i jak zareagują.
Okazało się, że komórki krwi podążały za tym, co im ładnie pachniało, na przykład za aminami związanymi z czekoladą. - Muszą mieć receptory węchowe - konkluduje Schieberle.
Dalsze badania wykazały, że węch posiadają także organy wewnętrzne, np. płuca czy serce. Nie wiadomo jeszcze, czy i jak uczestniczą w procesie węchowym. Prawdopodobnie za ogólne wrażenie powodowane przez jedzenie odpowiadają jednak wszystkie receptory, także te we krwi i sercu.
Receptory węchowe, które miały występować tylko w nosie, znajdują się także w innych częściach ciała - wynika z badań przedstawionych podczas spotkania National Meeting & Exposition of the American Chemical Society w Nowym Orleanie.
- Tylko niewielki fragment czynników zapachowych jest wychwytywany przez receptory w nosie i na języku - mówi główny autor badań Peter Schieberle. Pozostałe molekuły zapachowe wędrują dalej, trafiają do krwi i organów wewnętrznych. - Dlatego od kilku lat badaliśmy tezę, że mogą one mieć do odegrania funkcje także wewnątrz ludzkiego ciała - dodaje Schieberle.
Schieberle i jego koledzy skupili się na aminach, których działanie jest dość mocne. Aminy przenoszą aromaty takich środków spożywczych, jak kakao, mięso, mleko i ser. Badacze poddali działaniu tych związków komórki ludzkiej krwi, by sprawdzić czy i jak zareagują. Okazało się, że komórki podążały za tym, co im "ładnie pachniało", na przykład za aminami związanymi z czekoladą. - Muszą mieć receptory węchowe - konkluduje Schieberle.
Dalsze badania wykazały, że węch posiadają także organy wewnętrzne, np. płuca i serce. Nie wiadomo jeszcze, czy i jak uczestniczą w procesie węchowym. Prawdopodobnie za ogólne wrażenie powodowane przez jedzenie odpowiadają jednak wszystkie receptory, także te we krwi i sercu
(ew/Discovery.com)