Nauka

Nauka o chlebie - na Dzień Chleba

Ostatnia aktualizacja: 16.10.2014 11:11
Naukowcy są przekonani, że chleb, to podstawa prawidłowej diety. Tymczasem spożycie chleba spada.
Nauka o chlebie - na Dzień Chleba
Foto: Glowimages/East News

Powodem jest wiele mitów dotyczących pieczywa - uważa doktor Robert Księżopolski - dietetyk i prezes fundacji Chleb to Zdrowie.

Jak mówi panuje przekonanie, że pieczywo jest wysoko kaloryczne. Tymczasem każdy pokarm ma kalorie. Te, które zawierają tłuszcze i cukry proste są dużo bardziej kaloryczne niż właśnie pieczywo, które zawiera węglowodany w postaci skrobi. Są to jednak węglowodany złożone, które są niezbędnym źródłem energii.

- Chleb jest też źródłem witamin, soli mineralnych i błonnika - zwraca uwagę profesor Marian Krawczyński z Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu. Dodaje, że pieczywo jest bardzo cennym produktem w codziennej diecie.

Szczególnie zdrowe jest pieczywo na naturalnym zakwasie - mówi profesor Alicja Ceglińska z Wydziału Nauk o Żywności SGGW. Dodaje, że nie ma niezdrowego pieczywa. - A polskie pieczywo jest naprawdę dobre - podkreśla prezes Warszawskiego Cechu Piekarzy Stefan Putka. Bardzo dużo mrożonego pieczywa eksportujemy na zachodnie rynki.

Dziś jest obchodzony Światowy Dzień Chleba.

(IAR)

Zobacz więcej na temat: diety NAUKA zdrowie