Nauka

Nie przesolą

Ostatnia aktualizacja: 21.04.2010 10:38
Władze w USA chcą ograniczyć ilość spożywanej przez obywateli soli.

Władze Stanów Zjednoczonych chcą ograniczyć ilość soli spożywanej przez Amerykanów. Ma to doprowadzić do zmniejszania liczby zgonów spowodowanych nadciśnieniem i chorobami serca.

Obecnie w Stanach Zjednoczonych sól jest sklasyfikowana jako produkt bezpieczny, co oznacza, że nie ma limitów na jej zawartość w produktach żywnościowych. Federalna Administracja leków chce to zmienić i wprowadzić maksymalne limity.

Ograniczanie ilości soli miałoby być rozłożone na wiele lat, dzięki czemu konsumenci nie wyczuliby nagłej zmiany smaku mięsa, sosów, pieczywa i tysięcy innych produktów.
W ciągu ostatnich 30 lat ilość soli w przetworzonej żywności oraz w posiłkach oferowanych w barach i restauracjach znacznie wzrosła. Tylko niektóre firmy zdecydowały się dobrowolnie ograniczyć zawartość tej substancji.

Tymczasem, nadmiar soli jest przyczyną poważnych chorób serca i układu krążenia. Według lekarzy, zmniejszenie o 3 gramy dziennego spożycia soli uratowałoby w Stanach Zjednoczonych przed śmiercią dziesiątki tysięcy osób. Jednak ludzie mają wrodzone przywiązanie do soli. Wiele badań wykazało, że produkty mniej słone powszechnie uważane są za mniej smaczne.