Ciemne piwo ma więcej żelaza
Ciemne piwa zawierają więcej wolnego żelaza niż jasne i bezalkoholowe - stwierdzili hiszpańscy badacze. Hiszpanie przeanalizowali 40 różnych rodzajów piwa z pięciu kontynentów.
Żelazo jest ważnym składnikiem diety, jednak - jak wykazało wiele badań - jego nadmiar w stanie wolnym może przyspieszać oksydację ("rdzewienie") tkanek organizmu, a tym samym przyspieszać rozwój wielu chorób.
- Choć są to bardzo niewielkie ilości, różnice bywają widoczne i mogą być wynikiem procesu produkcji czy używanych surowców - mówi Carlos Blanco z Uniwersytetu Valladolid. Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej, która, oprócz nadawania piwu jaśniejszej barwy, zatrzymuje żelazo, dlatego jego koncentracja jest mniejsza. W przypadku piwa bezalkoholowego żelazo jest usuwane razem z alkoholem podczas destylacji próżniowej - wyjaśnia Blanco.
Średnia zawartość wolnego żelaza w ciemnym piwie wynosi 121 cząstek na miliard. W piwie jasnym są to 92 cząstki, natomiast w piwie bezalkoholowym 63 cząstki. Zdaniem naukowców wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji browaru ekstraktami słodowymi i chmielowymi.
Naukowcy porównali 17 piw hiszpańskich i 23 marki z innych krajów. Największą zawartość żelaza wykryto w ciemnym piwie hiszpańskim (165 cząstek na miliard) i meksykańskim (130 cząstek na miliard). Najniższa zawartość tego związku charakteryzowała piwa z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41 i 47 cząstek na miliard).
Wnioski Hiszpanów opublikował "Journal of the Science of Food and Agriculture".
Żelazo jest ważnym składnikiem diety, jednak - jak wykazało wiele badań - jego nadmiar w stanie wolnym może przyspieszać oksydację ("rdzewienie") tkanek organizmu, a tym samym przyspieszać rozwój wielu chorób.
- Choć są to bardzo niewielkie ilości, różnice bywają widoczne i mogą być wynikiem procesu produkcji czy używanych surowców - mówi Carlos Blanco z Uniwersytetu Valladolid. Podczas produkcji jasnego piwa jako środka filtrującego używa się ziemi okrzemkowej, która, oprócz nadawania piwu jaśniejszej barwy, zatrzymuje żelazo, dlatego jego koncentracja jest mniejsza. W przypadku piwa bezalkoholowego żelazo jest usuwane razem z alkoholem podczas destylacji próżniowej - wyjaśnia Blanco.
Średnia zawartość wolnego żelaza w ciemnym piwie wynosi 121 cząstek na miliard. W piwie jasnym są to 92 cząstki, natomiast w piwie bezalkoholowym 63 cząstki. Zdaniem naukowców wyższa zawartość żelaza w ciemnym piwie może być związana ze stosowanymi w produkcji browaru ekstraktami słodowymi i chmielowymi.
Naukowcy porównali 17 piw hiszpańskich i 23 marki z innych krajów. Największą zawartość żelaza wykryto w ciemnym piwie hiszpańskim (165 cząstek na miliard) i meksykańskim (130 cząstek na miliard). Najniższa zawartość tego związku charakteryzowała piwa z Holandii i Irlandii (odpowiednio 41 i 47 cząstek na miliard).
Wnioski Hiszpanów opublikował "Journal of the Science of Food and Agriculture".
(ew/pap)