Nauka

Jesienna dieta wspomoże zdrowie

Ostatnia aktualizacja: 26.11.2013 01:00
Chociaż od tej pory nie mieliśmy powodów do narzekań na pogodę, zima za pasem. Warto zatem pomyśleć o wzmocnieniu odporności.
Jesienna dieta wspomoże zdrowie
Foto: Glow Images/East News

Okres jesienno-zimowy sprzyja częstszym infekcjom i przeziębieniom. Jednym z czynników budujących odporność jest odpowiednia dieta bogata w mikroelementy i witaminy, a ich źródłem są owoce i warzywa - mówi dietetyk Joanna Sobczak.

Doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, które będą stymulowały układ immunologiczny są ryby. W diecie nie może zbraknąć nabiału i pełnoziarnistych produktów zbożowych, takich jak ciemne pieczywo czy grube kasze.

Joanna Sobczak dodaje, że kiedy dopadnie nas przeziębienie warto skorzystać z domowych sprawdzonych sposobów kuracji. Niezawodny jest czosnek i miód, bo działają bakteriobójczo.

Odporność podnosi też witamina C. Jej źródłem są warzywa i owoce: papryka, brukselka, kapusta czy cytryna. Warto też pamiętać o codziennej porcji ruchu na świeżym powietrzu, bo aktywność fizyczna wzmacnia odporność. Podobnie jak wysypianie się, odpoczynek i relaks.

(ew/IAR)

Zobacz więcej na temat: NAUKA