Nauka

Twoja komórka wkrótce będzie działać na enzymy

Ostatnia aktualizacja: 22.01.2014 18:18
Glukoza, fruktoza itp. to znakomite źródła energii. Właśnie dlatego polega na nich niemal każde życie na Ziemie. Teraz naukowcy z Virginia Tech stworzyli cukrową baterię.

Jej pojemność jest o cały rząd wyższa niż pojemność baterii litowo-jonowych. Oznacza to, że telefon komórkowy nią zasilany mógłby obejść się bez ładowania 10 razy dłużej.

Nowa „bateria” działa dzięki roztworowi maltodekstryny i kilku innych enzymów. Do reakcji potrzebne jest również powietrze. Produktami ubocznymi rozkładu chemicznego glukozy są woda i prąd. Jedna cząsteczka glukozy produkuje 24 elektrony.

Na razie nie wiadomo, jak stabilna jest nowa bateria po kilku doładowaniach, ale wyniki są bardzo obiecujące. Twórcy uważają, że rozwiązanie może zostać skomercjalizowane w ciągu trzech lat.

Takie baterie byłyby nie tylko bardzo bezpieczne, ale tanie i ekologiczne.

(ew/ExtremeTech)

Zobacz więcej na temat: chemia technologie