Mikrofalówka do chłodzenia
Portugalscy naukowcy opracowali nowoczesną technologię chłodniczą. Skonstruowana „lodówko-mikrofalówka” schładza żywność 10 razy szybciej niż tradycyjne urządzenia chłodnicze.
Przedstawiciele zespołu badawczego Badacze z uniwersytetu w Coimbrze zapewniają, że schłodzenie napoju o pojemności 0,33 ml wewnątrz nowego urządzenia następuje już po 3 minutach. Technologia, zwana SuperCooling, zbliżona jest szybkością pracy do kuchenki mikrofalowej i bazuje na elektronice próżniowej.
„Rozpoczęte przed dwoma laty doświadczenia pozwoliły nam na stworzenie prototypu mikrofalówki-lodówki. Nowe urządzenie działa w podobny sposób, co kuchenka mikrofalowa. Jednak zamiast szybkiego podgrzewania żywności, udaje się jej chłodzić produkty spożywcze 10 razy szybciej niż w dostępnych na rynku lodówkach” - powiedziała Catia Augusto z wydziału inżynierii mechanicznej na uniwersytecie w Coimbrze.
Według przewidywań portugalskich konstruktorów, nowe urządzenie szybko zaskarbi sobie sympatię klientów indywidualnych oraz firm z poszczególnych sektorów gospodarczych, w tym gastronomii, hotelarstwa i przemysłu spożywczego.
„Zaletą opracowanego przez nas urządzenia jest szybkość działania oraz duże oszczędności w zużyciu energii. Firmy z branży hotelarskiej, które dotychczas inwestowały w tradycyjny sprzęt chłodniczy, będą mogły obyć się teraz bez wielu sprzętów potrzebnych do utrzymania niskiej temperatury napojów” - uważa Catia Augusto.
Jej zdaniem, prototyp „wszechstronnej” lodówko-mikrofalówki może dać początek „nowej generacji wyposażenia i być sprzężony z aktualnie stosowanymi urządzeniami”.
„Nasze dotychczasowe badania pozwalają nam przypuszczać, że w niedalekiej przyszłości nasz wynalazek będzie mógł służyć również do procesu suszenia” - dodała Augusto.
Badacze z uniwersytetu w Coimbrze zapewniają, że schłodzenie napoju o pojemności 0,33 ml wewnątrz nowego urządzenia następuje już po 3 minutach. Technologia, zwana SuperCooling, zbliżona jest szybkością pracy do kuchenki mikrofalowej i bazuje na elektronice próżniowej.
- Rozpoczęte przed dwoma laty doświadczenia pozwoliły nam na stworzenie prototypu mikrofalówki-lodówki. Nowe urządzenie działa w podobny sposób, co kuchenka mikrofalowa. Jednak zamiast szybkiego podgrzewania żywności, udaje się jej chłodzić produkty spożywcze 10 razy szybciej niż w dostępnych na rynku lodówkach - powiedziała Catia Augusto z wydziału inżynierii mechanicznej na uniwersytecie w Coimbrze.
Według przewidywań portugalskich konstruktorów, nowe urządzenie szybko zaskarbi sobie sympatię klientów indywidualnych oraz firm z poszczególnych sektorów gospodarczych, w tym gastronomii, hotelarstwa i przemysłu spożywczego.
- Zaletą opracowanego przez nas urządzenia jest szybkość działania oraz duże oszczędności w zużyciu energii. Firmy z branży hotelarskiej, które dotychczas inwestowały w tradycyjny sprzęt chłodniczy, będą mogły obyć się teraz bez wielu sprzętów potrzebnych do utrzymania niskiej temperatury napojów - uważa Catia Augusto.
Jej zdaniem, prototyp „wszechstronnej” lodówko-mikrofalówki może dać początek „nowej generacji wyposażenia i być sprzężony z aktualnie stosowanymi urządzeniami”.
- Nasze dotychczasowe badania pozwalają nam przypuszczać, że w niedalekiej przyszłości nasz wynalazek będzie mógł służyć również do procesu suszenia - dodała Augusto.
(ew/pap)