Nauka

Jajka są superwytrzymałe

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2011 00:02
To niewiarygodne, ale zaledwie 3 surowe kurze jajka są w stanie utrzymać ciężar dorosłego człowieka.

Ze względu na swój kształt i przeznaczenie, czyli ochronę zarodka, jajko to niezwykle wytrzymała konstrukcja – przypominają fizycy z Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach.

O wytrzymałości jajka świadczy prosty eksperyment, przygotowany przez dr Anetę Szczygielską z Wydziału Matematyki, Fizyki i Chemii Uniwersytetu Śląskiego. Szczygielska do plastikowego blatu przykleiła podstawki wypełnione pianką do uszczelnień. Ustawiła w nich pionowo 3 surowe jajka, przykryła je identycznym blatem od góry i weszła na całą konstrukcję.

Jak sie okazało, jajka pozostały całe, choć nacisk na każde z nich wyniósł ok. 20 kg. Jak ujawniła Szczygielska, największy ciężar, jaki wytrzymały w tym eksperymencie jajka, to 156 kg - tyle ważył kolega-naukowiec z uniwersytetu w Madrycie.

Według Szczygielskiej, zasługę można przypisać m.in. kształtowi jajka. Już starożytni wiedzieli, że konstrukcje oparte na łuku są niesamowicie wytrzymałe – Rzymianie wznieśli wiele olbrzymich gmachów, wykorzystując jego cudowne właściwości. - Siły, jakie działają na łuk, rozkładają się równomiernie, z żadnej strony nie działa większa siła. Dzięki temu rozkładowi konstrukcja wytrzymuje duże obciążenie. Natura wytworzyła taki kształt, by ochraniać zarodek, który jest w jajku, przed ciężarem wysiadującej go matki – wyjaśnia Szczygielska. - Powiedzenie, że obchodzimy się z czymś, jak z jajkiem, bo jest niezwykle kruche, nie jest więc do końca uzasadnione – dodaje.

Fizyka w kuchni

Fizyka może się też przydać każdej gospodyni domowej. Jeśli ktoś z domowników pomieszał surowe i ugotowane już na twardo jaja, można łatwo sprawdzić, które są które. Co zrobić? Wystarczy każde wprawić w ruch obrotowy, czyli zakręcić na kuchennym blacie. Ugotowane jajko łatwiej wprawić w ruch i swobodnie wiruje, stosunkowo łatwo je też zatrzymać. Surowe trudniej rozkręcić i trudniej zatrzymać.

Dlaczego tak się dzieje? - Ugotowane wiruje łatwiej, bo wnętrze i skorupka tworzą jedną całość. W surowym jajku wnętrze jest płynne. Już Galileusz zauważył, że jeśli mamy ciało, które pozostaje w spoczynku, to ono chce ten spoczynek zachować. Ciężko więc wprawić je w ruch. Jeśli z kolei jest w ruchu, chce ruch kontynuować i ciężko je zatrzymać. Skoro wnętrze jest płynne, to nie chce się kręcić razem ze skorupką, ale skoro się już kręci, a my je zatrzymujemy, to wnętrze nadal wiruje i jajko chce dalej się kręcić. Trudno więc surowe jajko zatrzymać – wyjaśnia to zjawisko Szczygielska.

(ew/pap)

Zobacz więcej na temat: Katowice Madryt
Czytaj także

Elektroniczne jajka

Ostatnia aktualizacja: 17.08.2007 09:58
Nowy sposób na zwiększenie wydajności inkubacji ptasich jaj.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ab ovo

Ostatnia aktualizacja: 11.04.2009 04:05
Jajko to cud natury. Nic dziwnego, że kolebka ptasiego zarodka stała się symbolem odradzającego się życia.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Twardy jak jajko

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2011 14:04
Najlepiej promować naukę poprzez praktyczny ekperyment, który zdziwi obserwatorów.
rozwiń zwiń