Zwyczaj święcenia pokarmów znany był już w VII wieku. Chrześcijanie byli tak kształtowani, by każdą czynność i każdy pokarm błogosławić. Obyczaj święcenia pokarmów początkowo odbywał się w kościołach. Przekazy ze źródeł ormiańskich i greckich mówią, że najpierw święcono mięso baranie, zabijane przed kościołem baranki pieczono w ogniu i święcono.
Do „święconki” wprowadzano z czasem coraz to nowsze pokarmy, głownie takie, których nie można było jeść w Wielkim Poście. Wszystko zależało od kuchni regionalnej. Wierzono, że po przyniesieniu święconki do domu, z domu i z pola chłopa uciekną robaki.
Elementem liturgii sobotnich było zapalenie świateł w kościołach. Sobota Wielkanocna zapowiadała szereg przyjemności po okresie postu.
Zapraszamy do odsłuchania całości nagrania.
***
Przygotowała: Hanna Szczęśniak
Gość: dr Barbara Ogrodowska
Data emisji: 20.04.2019
Godzina emisji: 8.50
gs