Redakcja Polska

Polskie pierogi na orbicie. Tradycyjna potrawa trafi na ISS

18.02.2025 11:49
Liofilizowane pierogi będą częścią "kosmicznego" menu polskiej misji na Międzynarodowej Stacji Kosmicznej (ISS), z udziałem astronauty Sławosza Uznańskiego-Wiśniewskiego. Proces produkcji żywności trwał kilka miesięcy i wymagał dostosowania tradycyjnych przepisów do warunków panujących w przestrzeni kosmicznej.
Produkcja pierogów w wytwórni Lyofood w Kielcach
Produkcja pierogów w wytwórni Lyofood w KielcachFot.: Piotr Polak/PAP

O szczegółach tego przedsięwzięcia mówiono podczas poniedziałkowej konferencji prasowej w Kielcach, gdzie przygotowano "kosmiczne pierogi".

Jak podkreślił Sławosz Uznański-Wiśniewski, przygotowanie pierogów do misji kosmicznej, stanowiło złożony problem inżynierii żywności, wymagający uwzględnienia szeregu restrykcyjnych norm i wyzwań technologicznych. - Produkty trafiające na orbitę są skrzętnie sprawdzane przez NASA, przez Europejską Agencję Kosmiczną, przez różnych partnerów - wyjaśnił Uznański, który obecnie szkoli się w Europejskim Centrum Astronautów w Kolonii, a z uczestnikami spotkania łączył się zdalnie. Zgodnie z zapowiedziami resortu rozwoju, na przełomie maja i czerwca wraz z trojgiem innych astronautów poleci na orbitę w ramach misji Axiom-4. Polska misja technologiczno-naukowa nosi nazwę IGNIS.

- Kiedy dowiedziałem się, że mam możliwość zabrania czegoś polskiego w kosmos, pierogi były naturalnym wyborem. To potrawa, którą wszyscy na świecie kojarzą z Polską i której smak potrafi przywołać wspomnienia z domu - zaznaczył.

Nie tak łatwo wysłać pierogi w kosmos

Projekt nie był jednak prosty do zrealizowania. Podstawowym problemem był proces liofilizacji samego ciasta. Liofilizacja jest kluczową metodą konserwacji żywności w kontekście misji kosmicznych. Proces polega na zamrożeniu produktu, a następnie usunięciu wody w procesie sublimacji, zachodzącym w warunkach obniżonego ciśnienia. Dzięki temu masa produktu ulega znacznemu zmniejszeniu, co jest istotne ze względu na koszty transportu na orbitę. Jednocześnie, liofilizacja pozwala na zachowanie wartości odżywczych i smakowych żywności.

W przypadku pierogów tradycyjna receptura ciasta okazała się problematyczna. Ciasto stanowiło barierę dla odparowania lodu z farszu, co prowadziło do "wybuchania" pierogów. Konieczne było opracowanie nowej receptury, charakteryzującej się cieńszą strukturą, umożliwiającą sublimację lodu, przy jednoczesnym zachowaniu elastyczności zapobiegającej rozerwaniu.

W celu ułatwienia procesu sublimacji zastosowano technologię nakłuwania pierogów. Drobne nakłucia umożliwiają odparowanie lodu z farszu, bez naruszania struktury ciasta. - To właśnie dzięki tym nakłuciom pierogi mogą być rozpoznane jako te, które polecą na ISS - powiedziała Laura Godek z Lyofood, firmy, która opracowało "kosmiczne pierogi".

Z uwagi na mikrograwitację panującą na ISS, sposób spożycia pierogów musiał zostać dostosowany do warunków panujących w kosmosie. "Pierogi, po nawodnieniu, pływają w bulionie. Astronauci wypijają bulion przez słomkę, a następnie wyjadają pierogi z opakowania" — wyjaśniła Godek. Tak opracowane danie umożliwia spożycie w warunkach niskiej grawitacji, gdzie tradycyjny sposób jedzenia byłby niemożliwy. Nad odpowiednią recepturą i technologią pracowano przez kilka miesięcy.

Nie tylko pierogi

Pierogi to nie jedyne polskie danie, które trafi w przestrzeń kosmiczną. Wśród potraw, które polecą na ISS, znajdą się także: pomidorowa z makaronem, leczo z kaszą gryczaną oraz deser – kruszonka z jabłkiem. Wszystkie te potrawy zostały zaprojektowane w ścisłej współpracy z Mateuszem Geslerem, który przygotował receptury zgodne z wymaganiami technologii liofilizacji.

Przygotowanie pierogów do kosmicznej misji stało się także inspiracją dla miasta Kielce. Projekt ma zyskać upamiętnienie w przestrzeni miejskiej. Prezydentka Kielc Agata Wojda ogłosiła konkurs na projekt muralu, który nawiązywać będzie do historii pierogów w kosmosie, inspirowanego słynnym muralem "Homesick" z Filadelfii, na którym astronauta prosił o wysłanie mu pierogów. Mural zostanie namalowany na ścianie głównej siedziby Poczty Polskiej w Kielcach. Zwycięzca konkursu otrzyma nagrodę w wysokości 10 tys. zł.

Astronauta projektowy Europejskiej Agencji Kosmicznej dr Sławosz Uznański-Wiśniewski podczas polskiej misji na ISS wykona kilkanaście eksperymentów technologiczno-naukowych zaproponowanych przez polskie firmy i instytucje.


PAP/dad

Zobacz więcej na temat: Sławosz Uznański kosmos NASA

Ratownicy usuwają skutki ataku rosyjskich dronów na elektrownię w Czarnobylu

17.02.2025 16:46
Ratownicy Państwowej Służby ds. Sytuacji Nadzwyczajnych (DSNS) Ukrainy kontynuują usuwanie skutków ataku rosyjskich dronów na elektrownię jądrową w Czarnobylu; trwa gaszenie trzech niewielkich pożarów na dachu sarkofagu nad reaktorem atomowym, zniszczonym w 1986 r. - poinformowało w poniedziałek MSW w Kijowie.

Małgorzata Kidawa-Błońska do Polonii: jesteście naszymi najlepszymi ambasadorami

17.02.2025 19:33
Głównym zadaniem Senatu, poza dobrą legislacją, jest opieka i współpraca z Polonią; jako państwo polskie potrzebujemy naprawdę dobrych ambasadorów, a wy jesteście naszymi najlepszymi ambasadorami - podkreśliła w poniedziałek w Brukseli marszałek Senatu Małgorzata Kidawa-Błońska, zwracając się do Polonii.

"Potrzebne są decyzje, a nie okrągłe zdania". Analityk OSW po spotkaniu przywódców w Paryżu

18.02.2025 10:25
Potrzebne są decyzje, a nie okrągłe zdania i opowieści - w ten sposób b. polski dyplomata i urzędnik NATO, analityk OSW Robert Pszczel skomentował poniedziałkowe spotkanie przywódców w Paryżu Jego zdaniem, Europa musi zacząć działać zdecydowanie poprzez zwiększenie własnych zdolności obronnych.