Redakcja Polska

Smak polskich Świąt Wielkiej Nocy

13.04.2020 14:25
Rodzima tradycja kulinarna w połączeniu z symboliką daje wyjątkowe dania, od wieków wiązane ze Świętami Wielkanocnymi.
Audio
  • Lidia Lorek-Guranowska, technolog żywienia i badaczka kuchni staropolskiej o wielkanocnej tradycji kulinarnej [POSŁUCHAJ]
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne PAP/Mirosław Trembecki

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć jajek symbolizujących odrodzenie.

Polska tradycja kulinarna wiąże się z uroczystymi wielkanocnymi śniadaniami i obiadami. Świąteczne dania często bazują na jajkach, ale nie ograniczają się tylko do nich - nie może zabraknąć mięs, słodkości, ale także odrobiny goryczy.

Świąteczne dania to nie tylko określone smaki czy składniki, ale także określona symbolika, według której nasi przodkowie dobierali wielkanocne potrawy.

Na rozmowę z Lidią Lorek-Guranowską, technologiem żywienia, a także badaczką kuchni staropolskiej, zaprasza Przemysław Pawełek.

Zobacz więcej na temat: Wielkanoc tradycja