Przepisy pochodzą raczej z miejsc, w których zamieszkała dana Polka. Co może być zaskakujące, niektóre przepisy są nam znane ale nie wiedzieliśmy, skąd pochodzą. Mamy przepis z Meksyku, ze Stanów Zjednoczonych, Malezji, Nowej Zelandii. Mamy też przepisy z krajów europejskich – Niemcy, Francja. Mamy w końcu ciasta z Urugwaju ale najbardziej zaskakujący jest przepis z Grenlandii. Nasza koleżanka Kamila zaprezentowała przepis na słodkie ciasto, coś w rodzaju polskiego keksa. Trudność polega na tym, że na Grenlandii nie za bardzo używa się mąki, która dla nas jest podstawowym składnikiem ciast – przybliża Agata Rymut, pomysłodawczyni i koordynatorka e-booka „Wielkie świętowanie z Polkami na 7 kontynentach”.
Mnie najbardziej przypadł do smaku przepis od Marty z Urugwaju na ciasteczka. Masa kajmakowa na grubszym, kruchym ciasteczku. Pyszne na każdą okazję. Druga propozycja to ciasto od koleżanki z Teksasu. To taka tarta z orzechami pekan. Jedyną wadą tego ciasta jest to, że potrzebujemy do niego bardzo dużo syropu kukurydzianego albo glukozowo - fruktozowego. Natomiast można też go zastąpić syropem klonowym lub miodem. E-book z przepisami jest bezpłatny. Wystarczy napisać do nas wiadomość przez profil Polki na 7 kontynentach a my prześlemy go na wskazany adres mailowy – zapewnia gość audycji Kierunek: Polska.
Z Agatą Rymut, Polką mieszkającą w Baltimore, pomysłodawczynią i koordynatorką e-booka „Wielkie świętowanie z Polkami na 7 kontynentach” rozmawiała Małgorzata Frydrych.
Na audycję Kierunek: Polska zapraszamy we wtorek o 17.45.