Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Trójka
Martin Ruszkiewicz 27.12.2017

Dlaczego marnujemy żywność i nie szanujemy jedzenia?

Po świętach zwykle zostaje nam sporo żywności, która niestety często ląduje na śmietniku. Jak i ile kupować, żeby nie marnować jedzenia? O tym mówili goście "Pulsu Trójki".
Posłuchaj
  • Krystyna Rejman i Maria Kowalewska o marnowaniu żywności (Puls Trójki)
Czytaj także

Dr hab. Krystyna Rejman ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego tłumaczyła, że mamy nadprodukcję żywności w Polsce. - Dostawy żywności się nie kończą, a dla handlu jest to świetny czas, wszystko się sprzedaje - podkreśliła gość Trójki. Dodała, że nie szanujemy żywności i szybko się jej pozbywamy, gdyż rozwinęły się inne rynki dóbr.

Maria Kowalewska, dyrektor ds. edukacji Federacja Polskich Banków Żywności, tłumaczyła, że w gospodarce wolnorynkowej każdy może produkować co chce i ile chce, chodzi tylko o to, żeby sprzedać. - Każdy jest nastawiony na zysk, w związku z tym mamy ogromną konkurencję na rynku żywności - mówiła ekspertka. Zaznaczyła, że obecnie wiele sklepów przekazuje jedzenie do Banku Żywności, ale wcześniej było to po prostu niekorzystne.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.

***

Tytuł audycji: Puls Trójki
Prowadzi: Beata Michniewicz
Goście: dr hab. Krystyna Rejman (Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego) i Maria Kowalewska (dyrektor ds. edukacji Federacja Polskich Banków Żywności)
Data emisji: 27.12.2017
Godzina emisji: 17.45

mr/gs