- Dzielimy się tym, co ugotowaliśmy i nam zostało, ale nadal jest dobre, smaczne i zdrowe. Tak działa foodsharing - wyjaśnia Karolina Hansen z Jadłodzielni.
Punktów, w których można zostawić żywność, w całej Polsce jest ponad 20, a w samej Warszawie - 9. Cała idea opiera się na anonimowości i jak najmniejszej ingerencji organizatorów. W wyznaczonych punktach stoją lodówki lub szafki, do których wkłada się przywiezione potrawy i z których się je zabiera. - Nie stoimy tam i nie kontrolujemy, kto i ile bierze. Poczęstować się może każdy. Możemy przywieźć swoje jedzenie i jednocześnie wziąć coś innego - mówi Karolina Hansen.
Pamiętajmy, by oddając żywność, upewnić się, że nie jest ona zepsuta. Z audycji dowiecie się, gdzie dokładnie znajdują się punkty Jadłodzielni.
***
Tytuł audycji: Cztery pory roku
Prowadzi: Małgorzata Raducha
Gość: Karolina Hansen (Jadłodzielnia)
Data emisji: 27.12.2017
Godzina emisji: 10.22
mg/ag