Logo Polskiego Radia
POSŁUCHAJ
Jedynka
Andrzej Gralewski 22.02.2014

Tak się czujemy, jak jemy

Profesor Agnieszka Wierzbicka ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego opowie o największym projekcie naukowym realizowanym w Polsce w zakresie żywności.
Tak się czujemy, jak jemyLobo/Wikimedia Commons/CC

Badania obejmują wiedzę z zakresu weterynarii, biologii i genetyki, która wskazuje jak dobierać zwierzęta do hodowli. Dowiemy się dlaczego tak ważne jest karmienie zwierząt paszą suplementowaną m.in. w selen, czy odpowiednio dobrane składniki tłuszczowe.

Audycje naukowe w Polskim Radiu >>> Słuchaj na moje.polskieradio.pl

Celem projektu jest otrzymanie biożywności, która będzie zawierała produkty o kontrolowanej alergenności, produkty o podwyższonej wartości odżywczej oraz o przedłużonym terminie przydatności do spożycia. Profesor Wierzbicka wyjaśni również jak na bazie nauki tworzyć i budować ścieżki naukowych karier.

Do słuchania "Naukowego zawrotu głowy" w sobotę 22 lutego o godz. 23.34 zaprasza Artur Wolski.